Jeśli należysz do grupy miłośników deserów jabłkowych lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, to dobrze trafiłeś! Dziś zrobimy razem fantastyczną szarlotkę granny smith z kremem. Połączenie jabłek i kwaśnej śmietany jest mocno uzależniające, więc jestem pewna, że nie będziecie ostatnimi, którzy zrobią to ciasto! Ta jabłkowa pyszność jest idealna zarówno do popołudniowej kawy, jak i weekendowego śniadania w łóżku. Jeden kęs przeniesie Cię do krainy błogości, z której nie będziesz chciał wyjść.
Już zaczynasz się ślinić? Zróbmy razem tę fantastyczną szarlotkę ze śmietaną!
Pyszny przepis na szarlotkę babci:
Czego potrzebujemy:
- 200 g zwykłej mąki
- 125 g masła
- 5 jaj
- 200 g cukru kryształu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml soku z cytryny
- 1 saszetka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki stołowe 33% śmietany
- 200 g kwaśnej śmietany
- 600 g pokrojonych i obranych jabłek
- 1 łyżka cukru pudru
Jak postępować:
1) Zacząć od utarcia masła, do którego dodać sól, 125 g cukru, cukier waniliowy, 3 jajka, przesianą mąkę i również proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy śmietanę (33%).Dokładnie mieszamy, aby powstało ładne, gładkie ciasto.
2) Teraz przygotować blachę do pieczenia, którą smarujemy i równomiernie rozłożyć na niej ciasto. Następnie na wierzchu ciasta układamy pojedyncze nagietki z jabłkami i delikatnie wciskamy je w ciasto. Skropić sokiem z cytryny.
3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. W międzyczasie wymieszaj w misce kwaśną śmietanę, pozostałe jajko i pozostały cukier. Dokładnie wymieszać.
4) Po 12 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i polać kremem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne około 50 minut. Po wystudzeniu można udekorować cukrem pudrem.