Strona główna PRZEPISY Pyszna szarlotka, którą każdy będzie się delektował i która sprawi, że cały...

Pyszna szarlotka, którą każdy będzie się delektował i która sprawi, że cały Twój dom będzie pachniał niesamowicie!

Jeśli należysz do grupy miłośników deserów jabłkowych lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, to dobrze trafiłeś! Dziś zrobimy razem fantastyczną szarlotkę granny smith z kremem. Połączenie jabłek i kwaśnej śmietany jest mocno uzależniające, więc jestem pewna, że nie będziecie ostatnimi, którzy zrobią to ciasto! Ta jabłkowa pyszność jest idealna zarówno do popołudniowej kawy, jak i weekendowego śniadania w łóżku. Jeden kęs przeniesie Cię do krainy błogości, z której nie będziesz chciał wyjść.

Już zaczynasz się ślinić? Zróbmy razem tę fantastyczną szarlotkę ze śmietaną!

Jablková buchta se smetanou - Prima inspirace
Źródło: sovkusom.ru

Pyszny przepis na szarlotkę babci:

Czego potrzebujemy:

  • 200 g zwykłej mąki
  • 125 g masła
  • 5 jaj
  • 200 g cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe 33% śmietany
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 600 g pokrojonych i obranych jabłek
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak postępować:

1) Zacząć od utarcia masła, do którego dodać sól, 125 g cukru, cukier waniliowy, 3 jajka, przesianą mąkę i również proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy śmietanę (33%).Dokładnie mieszamy, aby powstało ładne, gładkie ciasto.

2) Teraz przygotować blachę do pieczenia, którą smarujemy i równomiernie rozłożyć na niej ciasto. Następnie na wierzchu ciasta układamy pojedyncze nagietki z jabłkami i delikatnie wciskamy je w ciasto. Skropić sokiem z cytryny.

3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. W międzyczasie wymieszaj w misce kwaśną śmietanę, pozostałe jajko i pozostały cukier. Dokładnie wymieszać.

4) Po 12 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i polać kremem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne około 50 minut. Po wystudzeniu można udekorować cukrem pudrem.