Jeśli szukacie inspiracji do weekendowej kawy i uwielbiacie jabłkowe desery, to ten przepis jest dla Was! Dziś konkretnie zrobimy puszystą szarlotkę z sernikiem. Ten jabłkowy deser zachwyci Was przede wszystkim szybkim i absolutnie prostym przygotowaniem. Można go przygotować w kilkadziesiąt minut i może to zrobić prawie każdy. Połączenie jabłek i twarogu jest mocno uzależniające i wiadomo, że nie zrobicie tego ciasta po raz ostatni. Zdziwisz się, jak szybko zostanie odkurzona w Twoim domu.
Ślinisz się już? Cieszmy się razem tą puszystą szarlotką z sernikiem!
Pyszny przepis na szarlotkę z sernikiem:
Co będzie nam potrzebne:
- 2 jajka
- 150 g cukru kryształu
- 250 g twarogu
- średniej wielkości starte jabłko
- 100 ml oleju
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 200 g zwykłej mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g kwaśnej śmietany
Jak postępować:
1) Zacząć od wymieszania twarogu z cukrem, jajkiem i proszkiem budyniowym. Wszystko dokładnie wymieszać.
2) Następnie zetrzeć na tarce jabłko i dodać je do stworzonej przez siebie mieszanki. Stopniowo dodawać również olej, mąkę i sodę. Na koniec dodać również kwaśną śmietanę. Ponownie dokładnie wymieszać.
3) Przygotować blachę do pieczenia (32 X 22 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Rozprowadź na nim równomiernie masę.
4) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Na koniec można udekorować ciasto cukrem pudrem.