Szukasz szybkiego, a zarazem pysznego przepisu na deser do popołudniowej kawy? Jeśli tak, to koniecznie spróbuj tego już dziś. Pokażemy Wam jak w prosty sposób przygotować bardzo smaczną szarlotkę, którą może zrobić każdy. Przygotuj go jak najszybciej dla swoich przyjaciół i rodziny, na pewno pokochają go tak samo jak Ty.
Do przygotowania szarlotki będziemy potrzebować:
- 6 dużych jabłek
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 1 opakowanie. 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
Na ciasto:
- 3 jajka
- 70-80 g grubego cukru (do smaku)
- 150 g zwykłej mąki
- 1 paczka 1 szklanka mąki w proszku 1 łyżka mąki 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 paczka 1 cukier waniliowy
- 80 ml mleka
Do posypywania:
- Cukier puder
Jak postępować:
1) Najpierw oczyścić jabłka i zetrzeć je na tarce. Doprawić je cukrem i postawić na ogniu. Sauté przez 2-3 minuty.
2) Następnie dodać posiekane orzechy, cynamon, dobrze wymieszać i pozostawić masę do ostygnięcia.
3) Dla ciasta ubić jajka z cukrem do spienienia. Dodać mleko i na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4) Ubić jednolite ciasto bez żadnych grudek. Schłodzoną masę jabłkową układać warstwowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wlać ciasto i rozprowadzić po całej powierzchni.
5) Wstawić do piekarnika na 12 minut w temperaturze 180 stopni.
6) Odwrócić za pomocą papieru do pieczenia i zwinąć w rulon. Potem wystarczy posypać cukrem pudrem i podawać.
Życzymy Państwu dobrego smaku.