Szukasz świetnego przepisu, którym możesz uraczyć swoją rodzinę w ten weekend? Przedstawiamy Wam krok po kroku świetny przepis na pieczone ziemniaki z szynką i sosem śmietanowym. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!
- 5 ziemniaków
- łyżeczka soli
- 200 g szynki
- mała cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 70-100 g mozzarelli
Dla sosu:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki stołowe mąki
- 500 ml mleka
- łyżeczka soli
- łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- łyżeczka oregano
1.Ziemniaki pokroić na kawałki. Przełóż je do garnka i przykryj zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Gotuj je przez 15 minut. Następnie przełóż je na durszlak, aby oddzielić je od wody.
2.Szynkę pokroić na kawałki (my użyliśmy szynki siekanej)
3. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Dodać szynkę i smażyć przez minutę. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się brązowić.
5. Przygotuj biały sos: na patelni lub w zapiekance rozpuść masło.
6. Dodaj mąkę. Szybko wymieszać. Smażyć mąkę przez 30-60 sekund.
7. Stopniowo wlewaj mleko. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki.
8. Dodaj sól, mielony czarny pieprz i oregano. Mieszaj.
9. Gotuj sos przez 5 minut od momentu pojawienia się pierwszych bąbelków, na małym ogniu, ciągle mieszając.
10. Na dnie głębokiej patelni rozprowadzić chochlę sosu.
11. Dodać ziemniaki. Rozłóż je równomiernie.
12. Podsmażoną szynkę wraz z cebulą rozłożyć na powierzchni ziemniaków.
13) Pozostały biały sos rozprowadzić po powierzchni składników na patelni tak, aby były całkowicie przykryte.
14) Powierzchnię patelni posypać startą mozzarellą.
15) Ziemniaki piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
16) Ziemniaki podawaj z szynką i białym sosem! Ciesz się ich wspaniałym smakiem!
Życzymy Wam dobrego smaku w gronie najbliższych!