Ten przepis przydaje się zawsze, gdy za rogiem czeka gość, a Ty nie masz przygotowanego żadnego deseru. Krok po kroku prezentujemy Wam świetny przepis na jabłkowe ciasteczka z rodzynkami. Jeśli uwielbiasz jeść słodycze, a do tego jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, to z pewnością spodoba Ci się ta nowość.

Ciastka jabłkowe z rodzynkami
Na ciasto:
- 300 g zwykłej mąki
- 80 g cukru
- 75 ml mleka
- 3 jajka
- 50 g miodu
- 70 g masła
- 8 g cukru waniliowego
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Inne:
- 2 jabłka
- rodzynki
- dżem morelowy
- płatki kokosowe
1) Przygotować ciasto: W głębokiej misce ubić jajka. Dodać szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Mieszanka powinna się lekko spienić.
2. Dodaj mleko. Mieszaj.
3. Dodaj miód. Mieszaj.
4. Dodać roztopione i ostudzone masło. Mieszaj.
5. Stopniowo (w dwóch etapach) dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki.

6. Przełóż ciasto do woreczka do dekoracji, na którym zamontowałeś dyszę z łuskami.

7. Przygotować nadzienie: Jabłka obrać i wydrążyć. Pokrój je w cienkie plasterki.

8) Rodzynki umyć i osuszyć.
9. Uformować ciastka: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować ciasto w spirale lub ślimaki.


10. Na powierzchni ułożyć plasterki jabłek. Na wierzchu umieścić rodzynki.

11) Ciastka piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut.

12) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie posmarować dżemem morelowym i posypać płatkami kokosowymi.

13) Poczekaj, aż całkowicie ostygną.