Jeśli jesteś miłośnikiem deserów z ciasta francuskiego i masz już dość tych wszystkich słodkich słodyczy po świętach, to być może mamy dla Ciebie rozwiązanie! Dziś zrobimy pyszne rozetki z ciasta francuskiego wypełnione mięsem mielonym i serem. Więc to jest wytrawny smakołyk! Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas! To głównie zasługa załączonego przepisu ze zdjęciem oraz instrukcji wideo. Dzięki swojej konsystencji, te wytrawne mięsne róże są świetnym przysmakiem na uroczystości i przyjęcia!
Czy przemówiliśmy do Was tą słoną dobrocią? Załóż więc czapkę szefa kuchni, chwyć za kuchenkę i zbierzmy się razem, aby przygotować te pyszne „mięsne róże” z ciasta francuskiego i mięsa mielonego!
Pyszny przepis na rozetki z nadzieniem mięsnym:
Co będzie nam potrzebne:
- 600 g ciasta francuskiego
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 20 ml wody
- 100 g mozzarelli
- 1 jajko (do smarowania)
Jak postępować:
1) Zacząć od pokrojenia ciasta francuskiego na 6 równych części.
2) W kolejnym kroku wymieszać swoje mielone mięso, sól, pieprz, cebulę i wodę. Dokładnie wymieszać i wyrobić na mniejsze klopsiki/placki.
3) Te klopsiki umieścić na poszczególnych płatach ciasta francuskiego. Na wierzchu dodać ser mozzarella.
4) Teraz wystarczy złożyć rogi w ten sposób i dokładnie wygładzić, żeby mięso nie wypadło.
5) Nasze bochenki ułożyć w stos na blasze, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Następnie posmaruj je płynem do mycia jaj.
6) Używając nożyczek lub noża, wystarczy naciąć górę naszych bułeczek w ten sposób, aby stworzyć różę.
7) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.