Strona główna PRZEPISY Klopsiki z ziemniakami i warzywami na jednym arkuszu!

Klopsiki z ziemniakami i warzywami na jednym arkuszu!

Dania jednogarnkowe stały się w ostatnich latach bardzo popularne. Są to bardzo szybkie i łatwe do przygotowania dania, które w większości są pieczone i nie używa się do nich wielu przyborów. To także oszczędność czasu i wysiłku przy sprzątaniu po sobie. To jest jeden z takich przepisów. Już dziś przygotuj w domu pyszne klopsiki z ziemniakami i warzywami w jednym garnku!


Masové kuličky s brambory a zeleninou na jednom plechu
Źródło: retete-usoare.info

Klopsiki z ziemniakami i warzywami na jednym arkuszu

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebula
  • 50 g twardego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • olej roślinny
  • zioła

 

  • Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa.
  • Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, sól i pieprz i delikatnie ugniatamy.
  • Ziemniaki zdjąć z ognia, odcedzić wodę, dodać masło i mleko.
  • Zetrzyj ziemniaki za pomocą blendera.
  • Tłuczone ziemniaki nie powinny być płynne.
  • Gotowe puree przełożyć do formy żaroodpornej.
  • Uformuj mięso w kulki i smaż je w oleju roślinnym ze wszystkich stron przez 5-7 minut.
  • Klopsiki ułożyć na wierzchu tłuczonych ziemniaków.
  • Na wierzchu ziemniaków i klopsików ułożyć pokrojone pomidory.
  • Ser zetrzeć na grubej tarce.
  • Masę mięsno-ziemniaczaną posypać serem.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Wstawić blachę lub formę do piekarnika i piec przez 15-20 minut.
  • Przed podaniem posypać ziołami.