Dania jednogarnkowe stały się w ostatnich latach bardzo popularne. Są to bardzo szybkie i łatwe do przygotowania dania, które w większości są pieczone i nie używa się do nich wielu przyborów. To także oszczędność czasu i wysiłku przy sprzątaniu po sobie. To jest jeden z takich przepisów. Już dziś przygotuj w domu pyszne klopsiki z ziemniakami i warzywami w jednym garnku!
Klopsiki z ziemniakami i warzywami na jednym arkuszu
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml mleka
- 3 łyżki stołowe masła
- 500 g mięsa mielonego
- 2-3 pomidory
- 1 cebula
- 50 g twardego sera
- sól, pieprz do smaku
- olej roślinny
- zioła
- Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa.
- Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, sól i pieprz i delikatnie ugniatamy.
- Ziemniaki zdjąć z ognia, odcedzić wodę, dodać masło i mleko.
- Zetrzyj ziemniaki za pomocą blendera.
- Tłuczone ziemniaki nie powinny być płynne.
- Gotowe puree przełożyć do formy żaroodpornej.
- Uformuj mięso w kulki i smaż je w oleju roślinnym ze wszystkich stron przez 5-7 minut.
- Klopsiki ułożyć na wierzchu tłuczonych ziemniaków.
- Na wierzchu ziemniaków i klopsików ułożyć pokrojone pomidory.
- Ser zetrzeć na grubej tarce.
- Masę mięsno-ziemniaczaną posypać serem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstawić blachę lub formę do piekarnika i piec przez 15-20 minut.
- Przed podaniem posypać ziołami.