Jeśli nie wiesz co przygotować na obiad, wypróbuj ten przepis na ziemniaki z mięsem mielonym i warzywami w jednej misce. Otrzymasz pyszne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Przygotowanie dania zajmie Ci tylko kilka minut i będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad.

Co będzie nam potrzebne:
- 500 g mięsa, 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, przyprawa do mięsa mielonego
- 3-4 ziemniaki, 2 pomidory, 2 cebule
- 10 plasterków salami, sól, zioła prowansalskie
- Garść startego sera, olej słonecznikowy
Składniki na sos:
- 200 g jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany)
- 2 łyżki stołowe majonezu, 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jak będziemy postępować:
1) Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wycisnąć sok. Dodaj czosnek do miski z mięsem mielonym. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i przyprawę do mielonego mięsa.
2) Dobrze wymieszać. Bierzemy w dłonie po kawałku masy mięsnej i formujemy małe płaskie klopsiki.
3) Obrać ziemniaki i cebulę. Pokrój cebulę, ziemniaki i pomidory w plasterki.
4) Żaroodporną patelnię posmarować olejem słonecznikowym. Na przemian: plastry ziemniaków, mięso mielone, ponownie plastry ziemniaków, cebula, pomidory i salami.
5) Posypać solą prowansalską i ziołami. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na około 50 minut.
6) W międzyczasie przygotować sos. Jogurt wymieszać z majonezem oraz oczyszczonym i rozgniecionym czosnkiem. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

7) Po 50 minutach wyjąć blachę z piekarnika, polać sosem na wierzchu i posypać startym serem. Włóż blachę z powrotem do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

8) Gdy będzie gotowy, wyjąć blachę z warzywami i mielonką z piekarnika. Podawaj to pyszne danie na obiad lub nawet kolację. Baw się dobrze z najbliższymi i zwiększ swoje umiejętności kulinarne!