Strona główna PRZEPISY Wołowina w swoim własnym soku, który można przechowywać przez 12 miesięcy bez...

Wołowina w swoim własnym soku, który można przechowywać przez 12 miesięcy bez lodówki!

To najprostszy przepis na wołowinę konserwowaną we własnych sokach, ale przyprawy sprawiają, że jest ona bardzo delikatna, smaczna i aromatyczna. Rodzaj konserwy, której nie powinno zabraknąć w żadnym gospodarstwie domowym.

Hovězí maso ve vlastní šťávě, které lze skladovat 12 měsíců bez lednice!
Źródło: retete-usoare.eu
  • 3 kg wołowiny
  • 3 łyżeczki soli (grubej)
  • liście laurowe
  • kilka cebul
  • ziarnka pieprzu czarnego

1) Mięso kroimy na odpowiednio duże kawałki – o grubości około 7-8 cm. Przełożyć je do głębokiej miski i dobrze natrzeć trzema łyżeczkami soli.

Hovězí maso ve vlastní šťávě, které lze skladovat 12 měsíců bez lednice!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Przygotuj pozostałe składniki.

Hovězí maso ve vlastní šťávě, které lze skladovat 12 měsíců bez lednice!
Źródło: retete-usoare.eu

3. Na dnie każdego czystego i suchego słoika o pojemności 500 ml umieść dwa krążki cebuli, kilka ziaren czarnego pieprzu i liść laurowy, a następnie napełnij kawałkami mięsa. Staraj się wypełnić kilkoma kawałkami tłustego mięsa.

Hovězí maso ve vlastní šťávě, které lze skladovat 12 měsíců bez lednice!
Źródło: retete-usoare.eu
Hovězí maso ve vlastní šťávě, které lze skladovat 12 měsíců bez lednice!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Zostawić u góry 1-2 cm przerwy i zamknąć szczelnie słoiki zakrętkami.

Hovězí maso ve vlastní šťávě, které lze skladovat 12 měsíců bez lednice!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Słoiki układamy w wyłożonym na dnie pojemniku z ręcznikiem kuchennym. Zalej je zimną wodą tak, aby pokrywki były przykryte, postaw garnek na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy dojdzie do pierwszego wrzenia, pozwól mu się gotować, przykryty, na małym ogniu przez kolejne 5-6 godzin.

Hovězí maso ve vlastní šťávě, které lze skladovat 12 měsíců bez lednice!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Zdejmij garnek z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

7. Następnie przechowuj puszkę w spiżarni w temperaturze do 10°C. Termin przydatności do spożycia wynosi 12 miesięcy.

Hovězí maso ve vlastní šťávě, které lze skladovat 12 měsíců bez lednice!
Źródło: retete-usoare.eu

Uzyskuje się piękne kolorowe przetwory. Mięso jest delikatne i bardzo smaczne, ale dobrze trzyma formę. Wszystkie potrawy przygotowane z tym mięsem w jego własnych sokach będą smakować wyśmienicie.