To najprostszy przepis na wołowinę konserwowaną we własnych sokach, ale przyprawy sprawiają, że jest ona bardzo delikatna, smaczna i aromatyczna. Rodzaj konserwy, której nie powinno zabraknąć w żadnym gospodarstwie domowym.

- 3 kg wołowiny
- 3 łyżeczki soli (grubej)
- liście laurowe
- kilka cebul
- ziarnka pieprzu czarnego
1) Mięso kroimy na odpowiednio duże kawałki – o grubości około 7-8 cm. Przełożyć je do głębokiej miski i dobrze natrzeć trzema łyżeczkami soli.

2. Przygotuj pozostałe składniki.

3. Na dnie każdego czystego i suchego słoika o pojemności 500 ml umieść dwa krążki cebuli, kilka ziaren czarnego pieprzu i liść laurowy, a następnie napełnij kawałkami mięsa. Staraj się wypełnić kilkoma kawałkami tłustego mięsa.


4. Zostawić u góry 1-2 cm przerwy i zamknąć szczelnie słoiki zakrętkami.

5. Słoiki układamy w wyłożonym na dnie pojemniku z ręcznikiem kuchennym. Zalej je zimną wodą tak, aby pokrywki były przykryte, postaw garnek na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy dojdzie do pierwszego wrzenia, pozwól mu się gotować, przykryty, na małym ogniu przez kolejne 5-6 godzin.

6. Zdejmij garnek z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
7. Następnie przechowuj puszkę w spiżarni w temperaturze do 10°C. Termin przydatności do spożycia wynosi 12 miesięcy.

Uzyskuje się piękne kolorowe przetwory. Mięso jest delikatne i bardzo smaczne, ale dobrze trzyma formę. Wszystkie potrawy przygotowane z tym mięsem w jego własnych sokach będą smakować wyśmienicie.