Świetny deser do przygotowania na kolację sylwestrową! Łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Podawać w kieliszkach do kremu, wina lub soku (duża średnica, mała wysokość). Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!

- 5-6 mandarynek
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g białej czekolady
- 120 ml słodkiej śmietanki 20-33 %
- ciemna czekolada – do dekoracji
Z tych składników powstały 2 kremy deserowe o pojemności 350 ml.
1) W żaroodpornej misce umieścić czekoladę połamaną na kawałki oraz słodką śmietankę. Podgrzewaj je nad bain-marie, często mieszając, aż połowa czekolady się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i dalej mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.


2. Pozostawić powstałą mieszaninę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
3. W międzyczasie obrać mandarynki. Pokrój je na plasterki i usuń białe włókna.

4. Do roztopionej czekolady dodać jogurt naturalny. Dobrze wymieszać. Aby ułatwić pracę z masą, przelej ją do miski z obręczą przystosowaną do wlewania płynów.

5. Zmontować deser: Do każdej kremówki włóż kilka plasterków pomarańczy mandarynki. Krem rozsmarować na kilku plasterkach mandarynek.


6. Stopniowo dodawać pozostałe plasterki mandarynek i układać je na brzegach kremów tak, aby były widoczne w deserze. Każdorazowo zwieńczyć kremem.


7. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aby lekko się schłodził i stwardniał.
8. Udekorować plasterkami pomarańczy mandarynki i ciemną czekoladą startą na dużej tarce.



9. Podawaj deser i ciesz się jego wspaniałym smakiem!
