Właściwy mus musi zawierać żółtka jaj, aby nadać mu odpowiednią konsystencję. Koniecznie zróbcie to! Rezultat będzie dla Ciebie zachwycający.

- 8 żółtek
- 50 g cukru pudru
- 800 ml bitej śmietany
- 300 g czekolady
1) Przygotować mus czekoladowy: W dużej misce ubij żółtka i stopniowo dodawaj cukier, nadal energicznie ubijając, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. W rondlu podgrzać 2300 ml śmietanki i wyłączyć ogień tuż przed osiągnięciem temperatury wrzenia. Uważaj, aby nie rozgotować żółtek, a do masy żółtkowej dodawaj po łyżce połowę podgrzanej śmietany.
2. Następnie do drugiej połowy podgrzanej śmietanki wlewamy krem żółtkowy i podgrzewamy na małym ogniu, aż krem zgęstnieje tak, że powoli będzie spływał z łyżki.
3) Zdjąć krem i wymieszać z posiekaną czekoladą. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie przykryj powierzchnię kremu czekoladowego folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu niepożądanej skórki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
4. Ubijamy pozostałą śmietankę (500 ml), a następnie stopniowo i bardzo powoli dodajemy krem czekoladowy. Gotowy mus podzielić do szklanek i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekorować wiórkami białej czekolady, kawałkami owoców lub bitą śmietaną.