Strona główna PRZEPISY Bogaty mus czekoladowy

Bogaty mus czekoladowy

Właściwy mus musi zawierać żółtka jaj, aby nadać mu odpowiednią konsystencję. Koniecznie zróbcie to! Rezultat będzie dla Ciebie zachwycający.

Bohatá čokoládová pěna
Źródło: iStockphoto
  • 8 żółtek
  • 50 g cukru pudru
  • 800 ml bitej śmietany
  • 300 g czekolady

1) Przygotować mus czekoladowy: W dużej misce ubij żółtka i stopniowo dodawaj cukier, nadal energicznie ubijając, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. W rondlu podgrzać 2300 ml śmietanki i wyłączyć ogień tuż przed osiągnięciem temperatury wrzenia. Uważaj, aby nie rozgotować żółtek, a do masy żółtkowej dodawaj po łyżce połowę podgrzanej śmietany.

2. Następnie do drugiej połowy podgrzanej śmietanki wlewamy krem żółtkowy i podgrzewamy na małym ogniu, aż krem zgęstnieje tak, że powoli będzie spływał z łyżki.

3) Zdjąć krem i wymieszać z posiekaną czekoladą. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie przykryj powierzchnię kremu czekoladowego folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu niepożądanej skórki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

4. Ubijamy pozostałą śmietankę (500 ml), a następnie stopniowo i bardzo powoli dodajemy krem czekoladowy. Gotowy mus podzielić do szklanek i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekorować wiórkami białej czekolady, kawałkami owoców lub bitą śmietaną.