Trufle z kremem i lukrem. Pyszny deser z pysznym kremem, zwiewnym ciastem i warstwą polewy czekoladowej. Prawdziwa uczta!

Na ciasto (na patyczki o wymiarach 11 x 12 cm):
- 80 g mąki zwykłej
- 40 g masła
- 40 ml wody
- 40 ml mleka
- 2 jajka (110-120 g bez skorupki)
- 1 szczypta soli
Na krem:
- 140 g masła 82%
- 90 g cukru
- 70 ml mleka
- 1 żółtko
- 4 g cukru waniliowego
Do przygotowania lukru:
- 4 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe sfermentowanej śmietany
- 3 łyżki stołowe kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
- 30 ml wody
1.Przygotuj ciasto: Wlej wodę i mleko do rondelka. Dodaj pokrojone w kostkę masło i szczyptę soli. Postaw garnek na ogniu, a gdy masło się rozpuści, doprowadź mieszaninę do wrzenia.
2.Dodaj całą mąkę i natychmiast zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ciasto przez około 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5-7 minut.
3.Wbij jajka do miski i roztrzep widelcem.
4.Przełożyć ciasto do miski, dodać roztrzepane jajka małymi partiami i bardzo dobrze wymieszać. Nadzienie dodać dopiero po całkowitym wmieszaniu poprzedniej części do ciasta. Na koniec mieszaj ciasto szpatułką przez około 5 minut. Powinno powstać gładkie i lśniące ciasto.

5.Przełóż ciasto do worka z nacięciem o długości 1-1,5 cm lub do plastikowej torebki.

6.Posmaruj patelnię odrobiną masła, rozprowadź i usuń nadmiar ręcznikiem papierowym.
7.Posypać paski mąki w odległości 12-13 cm od siebie, co będzie odpowiadało długości patyczków
8.Uformuj patyczki. Wyrównaj końce palcami zanurzonymi w wodzie.

9.Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut, a następnie piecz przez kolejne 15 minut w temperaturze 180°C.
Wyjąć muszle na stojak druciany i pozostawić do ostygnięcia.
Wskazówka: Wymieszaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. W pierwszym i drugim przypadku może dojść do pęknięcia skorupy. Ciasto można przygotować tylko z wodą, mleko sprawi, że będzie nieco bardziej brązowe. Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia!
Przygotować krem: Ubij żółtko widelcem. Dodaj żółtko, wymieszaj na gładką masę, a następnie przecedź ją przez sito bezpośrednio do rondla.
12.Dodać cukier i cukier waniliowy. Postaw rondel na ogniu i stale mieszając, doprowadź mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut.

13.Przenieś masę do miski i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzony syrop zgęstnieje i będzie przypominał mleko skondensowane.
14.Masło w temperaturze pokojowej miksować mikserem przez 5 minut na średnich obrotach.
Wmieszać 1 łyżkę stołową ugotowanej mieszanki i dalej mieszać mikserem.

16.Wlej krem do worka dekoracyjnego i wypełnij nim muszle. Jeśli nie masz woreczka do dekoracji, odetnij wierzchołki muszelek i napełnij je łyżeczką. Włóż herbatniki do lodówki.
Wskazówka: Do kremu użyj dobrej jakości masła beztłuszczowego. Masło i gotowana mieszanka powinny mieć tę samą temperaturę.
17.Przygotuj lukier: Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia.
18.Roztopić masło, dodać śmietanę, cukier i kakao.
19.Zamieszać i ponownie postawić patelnię na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, mieszając trzepaczką.
20.Zdejmij rondel z ognia i dodaj żelatynę. Dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Gęstą polewę przecedzić łyżką cedzakową do odpowiedniej miski.
Zanurz każde ciasteczko w lukrze, strząśnij jego nadmiar i pozostaw do zastygnięcia lukru. Jeśli pozostaną resztki lukru, można je wykorzystać do dekoracji ciast, ciasteczek lub ciasteczek brownies.

Umieść ciasteczko na talerzu i włóż je do lodówki na 1 godzinę.

Bary są niesamowite! Krem jest gęsty, polewa wystarczająco słodka, a ciasto bardzo zwiewne i miękkie.