Ta rolada bez pieczenia oczaruje cię w kilka minut. Niezależnie od tego, czy pijesz weekendową kawę w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, każdy doceni słodki smak tej rolki.

Co będzie nam potrzebne:
- 9 dużych miękkich herbatników
- 360 g słodkiego twarogu (mokrego, miękkiego)
- 130 g miękkiego masła
- 4 łyżki stołowe cukru (lub do smaku)
- kilka kropli esencji waniliowej
- jeden banan
- 1 łyżeczka kakao w proszku (do dekoracji)
Jak będziemy postępować:
Słodki twaróg umieścić w głębokiej misce. Dodaj miękkie masło (o temperaturze pokojowej), cukier i esencję waniliową. Wymieszaj wszystko mikserem, aż uzyskasz gładką masę.
2. Rozłóż kawałek folii spożywczej na blacie roboczym (jeśli jest bardzo cienka, ułóż ją w 2-3 warstwach). Na wierzchu ułóż herbatniki, tak aby utworzyły równą warstwę bez żadnych przerw.
3) 3/4 masy twarogowej równomiernie rozprowadzić na warstwie herbatników.
4) Ułóż banana na herbatnikach w środkowym rzędzie i lekko go rozbij (jeśli to konieczne), aby był bardziej równomierny.
5. Następnie stopniowo podnoś boczne rzędy herbatników i połącz boczne krawędzie, aby utworzyć trójkątną „konstrukcję”.
6. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
7. Wyjąć z lodówki, przełożyć na talerz i zdjąć folię spożywczą.
8. Posmarować pozostałą masą twarogową.
9. Posypać kakao w proszku lub udekorować według uznania.
10.Włóż ciasto do lodówki na kolejne 2-3 godziny, aby stwardniało i nabrało większej stabilności.
Życzymy dobrego smaku!