Znowu nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina spotyka się w domu przy jednym stole. Spróbuj tego minutowego ciasta – wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Odpowiednie na dni, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na pieczenie. Działa za każdym razem!

Co będzie nam potrzebne:
- 3 jajka
- 100 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- szklanka kefiru
- szklanka cukru
- 200 g mąki zwykłej
- 10 g proszku do pieczenia
- 150 g dżemu morelowego
- 50 g orzechów włoskich
Pojemność użytej szklanki wynosi 200 ml.
Jak postępować:
W głębokiej misce umieścić jajka, rafinowany olej słonecznikowy, kefir, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki. Powinno powstać dość płynne ciasto.
2. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem patelnię.
Piec ciasto przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Pozostawić do ostygnięcia do stanu letniego, a następnie wyjąć z formy.

5. Posmaruj powierzchnię ciasta dżemem morelowym i udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.