Uważam, że ślimaki cynamonowe to rodzaj słodyczy, od których trudno się oderwać. Doskonale nadają się na śniadanie, przekąskę, deser po obiedzie, do kawy… lub po prostu dlatego, że masz na nie ochotę. Zaletą cynamonowych ślimaków z ciasta francuskiego jest to, że przepis można upiec w krótkim czasie i potrzeba tylko kilku składników. Niemniej jednak, smaczny wynik jest gwarantowany. Prawie jak od babci!

Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego
- 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 KL cynamonu mielonego
- 60 g masła
- jajko do posmarowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszaj cukier waniliowy i brązowy z mielonym cynamonem.
- Posmaruj rozwałkowane ciasto francuskie połową masła i posyp mieszanką cynamonu i cukru. Złożyć ciasto na pół, aby przykryć nadzienie.
- Ciasto z nadzieniem pokroić na 8 długich pasów. Każdą z nich skręć w spiralę, a następnie zwiń w ślimaka.
- Ułóż cynamonowe ślimaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na drucianym stojaku.
!