Rolada czekoladowa z kremem i owocami. Niezależnie od tego, czy pijesz weekendową kawę w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, słodki smak tej rolady docenią wszyscy.
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- jedna łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g mąki zwykłej
- 20 g kakao w proszku
- 1 łyżka stołowa wody
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
Na krem:
- 250 ml bitej śmietany 33-35% (zimna)
- 250 g mascarpone (zimne)
- 50 g cukru pudru
Nadzienie: 60 g wiśni zakonserwowanych we własnym soku lub innych owoców zakonserwowanych (jeśli przygotowujesz roladę tylko dla dorosłych, możesz wcześniej namoczyć wiśnie w alkoholu: brandy lub likierze).
Na polewę: 50-100 ml soku wiśniowego (z puszki – jeśli jest zbyt słodki, rozcieńcz go wodą) lub syropu cukrowego.
- 60 ml bitej śmietany 33-35 %.
- 100 g ciemnej czekolady
Jak będziemy postępować:
1) Przygotuj ciasto: wyłóż blachę papierem do pieczenia i uformuj boki tak, aby przyszłe ciasto miało wymiary 28 x 38 cm.
2. Jajka ubić mikserem do uzyskania piany. Następnie dodać cukier waniliowy i granulowany i ubijać na wysokich obrotach przez 10-12 minut, aż masa będzie gęsta, puszysta i biaława, a na jej powierzchni pozostaną trwałe ślady.
3. Wmieszać przesianą mąkę i kakao w proszku. Wymieszać szpatułką szybkimi okrężnymi ruchami do góry, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Dodaj 1 łyżkę stołową wody (temperatura pokojowa). Wymieszać szpatułką tym samym ruchem.
5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i rozprowadź je równomiernie.
6. Piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Umieścić blachę na górnej i środkowej półce. Czas i temperatura pieczenia mogą zależeć od właściwości danego piekarnika.
7. Podczas gdy ciasto się piecze, weź kawałek papieru do pieczenia i posyp go cukrem pudrem. Namoczyć w wodzie czysty ręcznik kuchenny.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i natychmiast wyłóż je na papier do pieczenia oprószony cukrem pudrem.
9. Przykryć ręcznikiem do herbaty i pozostawić do ostygnięcia na 20 minut.
10. W międzyczasie przygotować krem: W głębokiej misce umieść bitą śmietanę, mascarpone i cukier puder. Wymieszaj łyżką, aby uzyskać gładką masę. Następnie ubijać mikserem, aż powstanie gładki, puszysty i stabilny krem.
11. Umieść krem w lodówce na 10 minut.
Zmontuj rolkę: Usuń ręcznik kuchenny i papier do pieczenia z powierzchni ciasta. Ostrożnie wygładź krawędzie. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj je sokiem wiśniowym lub syropem cukrowym.
Krem rozprowadzić równomiernie na powierzchni ciasta, pozostawiając jeden z krótszych brzegów wolny (pozostawić trochę kremu do posmarowania brzegów ciasta).
Ułóż owoce w rzędzie przy krótkiej krawędzi pokrytej kremem.
15. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na wałek, zaczynając od brzegu przy owocach.
Posmaruj brzegi rolady pozostałym kremem.
Zawiń roladę w papier do pieczenia i ostrożnie przenieś ją do lodówki na 60 minut, aby krem nieco stężał. Następnie ułóż je na blasze i wyłóż brzegi kawałkami papieru do pieczenia (zapobiegnie to rozmoknięciu podczas procesu glazurowania).
Przygotować polewę: połamać czekoladę na małe kawałki i umieścić w głębokiej misce. Zalej je bitą śmietaną doprowadzoną prawie do wrzenia i pozostaw na 30-60 sekund. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jeśli czekolada jeszcze się nie rozpuściła, możesz podgrzać lukier na małym ogniu lub w mikrofalówce.
- Jeśli lukier jest zbyt gęsty, można dodać nieco więcej gorącej śmietanki.
- Posmaruj powierzchnię bułki glazurą, a następnie ostrożnie wyjmij kawałki papieru do pieczenia z formy.
Włóż rolkę do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami i gałązkami rozmarynu.
Życzymy dobrego smaku!