Strona główna PRZEPISY Rolada czekoladowa z kremem serowym i owocami – spróbuj

Rolada czekoladowa z kremem serowym i owocami – spróbuj

Rolada czekoladowa z kremem i owocami. Niezależnie od tego, czy pijesz weekendową kawę w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, słodki smak tej rolady docenią wszyscy.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • jedna łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g mąki zwykłej
  • 20 g kakao w proszku
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru

Na krem:

  • 250 ml bitej śmietany 33-35% (zimna)
  • 250 g mascarpone (zimne)
  • 50 g cukru pudru

Nadzienie: 60 g wiśni zakonserwowanych we własnym soku lub innych owoców zakonserwowanych (jeśli przygotowujesz roladę tylko dla dorosłych, możesz wcześniej namoczyć wiśnie w alkoholu: brandy lub likierze).

Na polewę: 50-100 ml soku wiśniowego (z puszki – jeśli jest zbyt słodki, rozcieńcz go wodą) lub syropu cukrowego.

  • 60 ml bitej śmietany 33-35 %.
  • 100 g ciemnej czekolady

Jak będziemy postępować:

1) Przygotuj ciasto: wyłóż blachę papierem do pieczenia i uformuj boki tak, aby przyszłe ciasto miało wymiary 28 x 38 cm.

2. Jajka ubić mikserem do uzyskania piany. Następnie dodać cukier waniliowy i granulowany i ubijać na wysokich obrotach przez 10-12 minut, aż masa będzie gęsta, puszysta i biaława, a na jej powierzchni pozostaną trwałe ślady.

3. Wmieszać przesianą mąkę i kakao w proszku. Wymieszać szpatułką szybkimi okrężnymi ruchami do góry, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Dodaj 1 łyżkę stołową wody (temperatura pokojowa). Wymieszać szpatułką tym samym ruchem.

Źródło: retete-usoare.eu

5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i rozprowadź je równomiernie.

6. Piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Umieścić blachę na górnej i środkowej półce. Czas i temperatura pieczenia mogą zależeć od właściwości danego piekarnika.

7. Podczas gdy ciasto się piecze, weź kawałek papieru do pieczenia i posyp go cukrem pudrem. Namoczyć w wodzie czysty ręcznik kuchenny.

8. Wyjmij ciasto z piekarnika i natychmiast wyłóż je na papier do pieczenia oprószony cukrem pudrem.

9. Przykryć ręcznikiem do herbaty i pozostawić do ostygnięcia na 20 minut.

10. W międzyczasie przygotować krem: W głębokiej misce umieść bitą śmietanę, mascarpone i cukier puder. Wymieszaj łyżką, aby uzyskać gładką masę. Następnie ubijać mikserem, aż powstanie gładki, puszysty i stabilny krem.

11. Umieść krem w lodówce na 10 minut.

Zmontuj rolkę: Usuń ręcznik kuchenny i papier do pieczenia z powierzchni ciasta. Ostrożnie wygładź krawędzie. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj je sokiem wiśniowym lub syropem cukrowym.

Źródło: retete-usoare.eu

Krem rozprowadzić równomiernie na powierzchni ciasta, pozostawiając jeden z krótszych brzegów wolny (pozostawić trochę kremu do posmarowania brzegów ciasta).

Ułóż owoce w rzędzie przy krótkiej krawędzi pokrytej kremem.

15. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na wałek, zaczynając od brzegu przy owocach.

Posmaruj brzegi rolady pozostałym kremem.

Zawiń roladę w papier do pieczenia i ostrożnie przenieś ją do lodówki na 60 minut, aby krem nieco stężał. Następnie ułóż je na blasze i wyłóż brzegi kawałkami papieru do pieczenia (zapobiegnie to rozmoknięciu podczas procesu glazurowania).

Przygotować polewę: połamać czekoladę na małe kawałki i umieścić w głębokiej misce. Zalej je bitą śmietaną doprowadzoną prawie do wrzenia i pozostaw na 30-60 sekund. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Jeśli czekolada jeszcze się nie rozpuściła, możesz podgrzać lukier na małym ogniu lub w mikrofalówce.
  • Jeśli lukier jest zbyt gęsty, można dodać nieco więcej gorącej śmietanki.
  • Posmaruj powierzchnię bułki glazurą, a następnie ostrożnie wyjmij kawałki papieru do pieczenia z formy.
Źródło: retete-usoare.eu

Włóż rolkę do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami i gałązkami rozmarynu.

Życzymy dobrego smaku!