Strona główna PRZEPISY Puszyste ciasto z kremem waniliowym – wymieszaj wszystko razem i gotowe.

Puszyste ciasto z kremem waniliowym – wymieszaj wszystko razem i gotowe.

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na puszyste ciasto z kremem waniliowym. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i kucharka to potrafią. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

Źródło: souspark.ru

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
  • jedna szklanka rafinowanego oleju słonecznikowego
  • 4 szklanki mąki zwykłej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • starta skórka z cytryny lub ½ buteleczki esencji cytrynowej (opcjonalnie)

Na krem:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki zwykłej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła

Pojemność użytego słoika wynosi 125 ml.

Upiecz ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm.


Jak postępować:

1.Przygotować krem: Ubij jajka w rondlu z grubym dnem. Dodać cukier tostowy i cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wymieszać z mąką. Wymieszać.

3.Dodać zimne mleko. Wymieszać.

4.Postaw rondel na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż zawartość zgęstnieje, a na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki.

5.Zdjąć krem z ognia. Dodać masło. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu odrobinę startej skórki cytryny lub 4-5 kropli esencji cytrynowej.

6.Przykryj krem folią spożywczą tak, aby stykał się bezpośrednio z powierzchnią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

7.Przygotuj ciasto: W głębokiej misce umieść jajka, cukier, mleko, kefir i rafinowany olej słonecznikowy. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

8.Wmieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki.

9.Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta startą skórkę z cytryny lub odrobinę esencji cytrynowej. Wymieszać.

10.Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką formy do pieczenia. Rozłóż równomiernie.

Źródło: souspark.ru

11.Za pomocą worka do dekoracji nałożyć krem na powierzchnię ciasta w kształcie podwójnej kratki (każdy pasek nakłada się dwukrotnie).

Źródło: souspark.ru

12.Przyszłe ciasto dodatkowo posypaliśmy cukrem pudrem.

13.Piec ciasto przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś je na talerz.

Ciesz się.