Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na puszyste ciasto z kremem waniliowym. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i kucharka to potrafią. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
- jedna szklanka rafinowanego oleju słonecznikowego
- 4 szklanki mąki zwykłej
- 16 g proszku do pieczenia
- starta skórka z cytryny lub ½ buteleczki esencji cytrynowej (opcjonalnie)
Na krem:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki zwykłej
- 250 ml mleka
- 50 g masła
Pojemność użytego słoika wynosi 125 ml.
Upiecz ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm.
Jak postępować:
1.Przygotować krem: Ubij jajka w rondlu z grubym dnem. Dodać cukier tostowy i cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wymieszać z mąką. Wymieszać.
3.Dodać zimne mleko. Wymieszać.
4.Postaw rondel na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż zawartość zgęstnieje, a na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki.
5.Zdjąć krem z ognia. Dodać masło. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu odrobinę startej skórki cytryny lub 4-5 kropli esencji cytrynowej.
6.Przykryj krem folią spożywczą tak, aby stykał się bezpośrednio z powierzchnią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
7.Przygotuj ciasto: W głębokiej misce umieść jajka, cukier, mleko, kefir i rafinowany olej słonecznikowy. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
8.Wmieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki.
9.Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta startą skórkę z cytryny lub odrobinę esencji cytrynowej. Wymieszać.
10.Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką formy do pieczenia. Rozłóż równomiernie.

11.Za pomocą worka do dekoracji nałożyć krem na powierzchnię ciasta w kształcie podwójnej kratki (każdy pasek nakłada się dwukrotnie).

12.Przyszłe ciasto dodatkowo posypaliśmy cukrem pudrem.
13.Piec ciasto przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś je na talerz.
Ciesz się.