Prosty, pyszny i smaczny obiad! Można użyć dowolnego innego sosu, a marchewkę zastąpić pieczarkami. Można też po prostu przygotować roladki mięsne i podać je z ryżem lub kaszą gryczaną.

Co będzie nam potrzebne:
- 600-700 g mięsa wieprzowego (można użyć wołowiny lub piersi z kurczaka)
- majonez/kwaśna śmietana + musztarda + sól (ilość dostosować do smaku)
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- jedna duża marchew lub pieczarki
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- szklanka wody lub zupy mięsnej
- 10 ziemniaków
- olej – do smaku
Jak będziemy postępować:
Umyć i osuszyć mięso. Pokroić na plastry o grubości około 1 cm i rozbić je z obu stron tłuczkiem do mięsa.
2. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do miękkości.
3. Przygotować sos: Wymieszaj majonez lub kwaśną śmietanę z musztardą i solą do smaku (pamiętaj, że nie będziesz solić osobno mięsa).
Posmaruj każdy kawałek mięsa sosem (tylko z jednej strony).
5. Na jednym z krótszych brzegów ułożyć część pieczonej marchewki.

6. Następnie zwiń je w rulon.
7. W ten sam sposób postępuj ze wszystkimi kawałkami mięsa.
8. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz skropić oliwą.

9. Na wierzchu ziemniaków ułożyć roladki mięsne i pomidorki koktajlowe.
10. Przygotowane składniki zalać wodą lub bulionem.

11. Przykryć naczynie folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz warzywa i mięso przez około 40 minut.
Następnie zdejmij folię z powierzchni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20-25 minut, aż do uzyskania brązowego koloru.
Życzymy dobrego smaku!