Strona główna PRZEPISY Prosta szarlotka z kremem o niesamowitym smaku

Prosta szarlotka z kremem o niesamowitym smaku

Szarlotka to zawsze dobry wybór – zależy tylko, na jaką masz ochotę. Ten przepis jest doskonały dla osób, które nie lubią grubszych kawałków jabłek w cieście. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

jablečný koláč s pudinkem
Źródło: prostyprzepisna.pl

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 200 g masła
  • 1 garnuszek cukru
  • 3 pełne łyżki stołowe śmietany 18%
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Warstwa jabłka:

  • 1 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 2 puddingi śmietankowe/waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mus:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czerwona galaretka

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekanym masłem, cukrem, jajkami i śmietaną umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić ciasto na dwie części.

2. Połową ciasta wyłożyć dno formy wyłożonej papierem. Zawiń drugą połowę w folię spożywczą i umieść w zamrażarce.

3. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około 10-15 minut.

4. Zetrzeć jabłka na tarce o stosunkowo drobnych oczkach.

5) Wyjmij formę z lodówki i włóż spód ciasta do piekarnika, aby się upiekł (180°C – ok. 10-15 minut).

6. Dodaj do jabłek budyń w proszku, cukier waniliowy i cynamon. Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.

8. Do pianki wlać galaretkę, wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować.

9. Rozłóż masę jabłkową na podpieczonym spodzie i delikatnie ją dociśnij.

10. Rozsmarować mus na jabłkach.

11. Zetrzyj na tarce lub oderwij drugą połowę ciasta i włóż szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 60-70 minut (w zależności od piekarnika).

jablečný koláč s pudinkem
Źródło: prostyprzepisna.pl

INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.