Niezwykle prosty przepis na bułeczki nadziewane dżemem. Te wspaniałe bułeczki nikogo nie pozostawią obojętnym! Oczywiście ten rodzaj ciasta drożdżowego można wykorzystać również do przygotowania innych potraw: innych bułeczek, pasztecików czy ciastek.
Co będzie nam potrzebne:
- 200 ml ciepłego mleka (+ 2-3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
- 10 g świeżych drożdży lub 3-4 g drożdży suszonych
- 40 g cukru
- jedno średnie jajko (w temperaturze pokojowej)
- około 400 g mąki zwykłej
- 50 g masła lub rafinowanego oleju słonecznikowego (w temperaturze pokojowej)
- ½ łyżeczki soli
- 150-200 g dżemu owocowego (my użyliśmy dżemu wiśniowego)
- cukier puder – do dekoracji
Jak będziemy postępować:
1) Przygotuj ciasto: W głębokiej misce wymieszaj ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Pozostawić je na 15 minut, aż pojawi się charakterystyczna piankowa „czapeczka”, która świadczy o aktywacji drożdży.
2. Dodać sól i lekko ubite jajko. Wymieszać.
3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj łyżką. Gdy ciasto zgęstnieje, przenieś je na blat i kontynuuj wyrabianie rękami. Powinna być miękka i lekko klejąca. Nie obtocz go w zbyt dużej ilości mąki!
4. Gdy cała mąka zostanie dodana do ciasta, nałóż na nie miękkie masło i kontynuuj wyrabianie, aż ciasto będzie gładkie, jednolite, elastyczne i nie będzie się kleić. Proces ten trwa około 5 minut.
WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz zastąpić masło rafinowanym olejem słonecznikowym, dodaj go do ciasta razem z jajkiem i solą. Można też użyć roztopionego i ostudzonego masła i wymieszać je z płynnymi składnikami na raz.
5. Uformuj ciasto w kulę i umieść ją w głębokiej, wysmarowanej olejem misce. Przykryć folią spożywczą lub czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut, aż podwoi lub potroi swoją objętość.
6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i delikatnie zagnieść. Podzielić ciasto na 9 równych części po 80 g. Dobrze je zagnieć (w ten sposób usuniesz duże pęcherzyki powietrza i nadasz ciastu małą porowatą strukturę) i uformuj z nich kulki. Przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym, aby nie dopuścić do wyschnięcia powierzchni.
7. Weź pierwszą kulkę ciasta i zroluj jedną krawędź dłonią, aby uzyskać kształt rurki.
8. Następnie rozwałkuj ciasto za pomocą wałka do ciasta. W rezultacie otrzymujemy kształt kropli.
9. Umieść łyżeczkę dżemu na krawędzi, która stanowi podstawę „kropli”. Następnie złóż krawędź i przyklej ją do nugatu, aby uszczelnić nadzienie.
10. Następnie zwiń placek w rolkę. Delikatnie sklej końcówki.
Uformuj wszystkie bułeczki w ten sam sposób. Użyj kulek ciasta w kolejności, w jakiej zostały uformowane, aby „odpocząć”.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz użyć dużej tacy, aby zostawić między nimi odstępy. Użyliśmy małej tacki (22 x 30 cm), ponieważ chcieliśmy, aby brzegi się skleiły.
Przykryj bułeczki czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 20-30 minut, aby „odpoczęły”.
14) Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj je roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Sprawdzić, czy są gotowe, wbijając w nie wykałaczkę.
16. Pozostawić je do ostygnięcia. Następnie posypać je cukrem pudrem.
Bułeczki podawać z herbatą, kawą lub mlekiem. Są super puszyste i mega smaczne!
Życzymy dobrego smaku!