Pyszne, soczyste, aromatyczne udka z kurczaka zapiekane z serem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zawsze robię podwójną porcję – szybko znikają.

Co będzie nam potrzebne:
- 7 podudzi z kurczaka
Do marynowania:
- 1 łyżeczka przyprawy do złotego kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- odrobina chili
- sól i pieprz do przyprawienia
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki stołowe pikantny ketchup (domowej roboty) )
- 2 łyżeczki musztardy
- + ok. 50-100 g sera żółtego (opcjonalnie)
Jak będziemy postępować:
Umyte i osuszone podudzia umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obtocz dokładnie mięso w mieszance przypraw i włóż na minutę do lodówki.
2. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na bok.
3) Polej kurczaka sosem i dokładnie rozprowadź go po mięsie.
4. Na wierzch można zetrzeć około 50-100 g sera. Wstawić kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 60 minut (40 minut pod przykryciem, ostatnie 20 minut bez przykrycia, aby przyrumienić skórę).
INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.