Strona główna PRZEPISY Zupa kapuściana z kluskami ziemniaczanymi

Zupa kapuściana z kluskami ziemniaczanymi

Zupa kapuściana na świąteczny stół powinna być przygotowana dzień wcześniej, ponieważ jest o wiele smaczniejsza, gdy jest odtłuszczona.

Źródło: iStockphoto

 

  • 700 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki stołowe smalcu wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kiełbasa (karkówka, obroża, boczek, kiełbasa)
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 3 szt. liści laurowych
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 1 KL nasion kminku
  • 2 szt. średniej wielkości ziemniaków do zagęszczenia
  • sól, pieprz czarny mielony

Nokes:

  • 3 sztuki większych ziemniaków
  • 150 g mąki gruboziarnistej
  • sól, woda

[jak_będziemy_przestrzegać].

Namoczyć grzyby w wodzie przez co najmniej 60 minut.

Kapustę kiszoną pokroić w plastry i kostkę. W większym garnku roztopić smalec.

3. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż ją.

4. Sprawdzić kwasowość kapusty. Jeśli jest zbyt kwaśny, umyj go pod zimną wodą. Gdy kwasowość będzie odpowiednia, dodaj kapustę do cebuli.

5. Następnie dodaj do garnka liść laurowy, kminek, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 45 minut.

6. Następnie dodaj do zupy wędzoną kiełbasę (w całości, abyś mógł ją wyjąć, odłożyć i dokończyć w kapuście po zakończeniu postu) oraz odsączone grzyby. Gotuj wszystko przez około 30 minut.

7. Na koniec zagęścić zupę tartymi ziemniakami. W razie potrzeby posól je.

8. Przed podaniem przygotuj gnocchi z tartych ziemniaków, mąki, szczypty soli i odrobiny wody. Wrzuć gnocchi do osolonego wrzątku za pomocą łyżki. Chcemy większe gnocchi. Gotuj je przez co najmniej 5 minut, zanim wypłyną na powierzchnię.

9. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie przystawek dzień przed podaniem. Resztki zupy odgrzewamy i podajemy z dużymi kluskami ziemniaczanymi.