Strona główna PRZEPISY Szwedzkie klopsiki z wyjątkowym sosem i tłuczonymi ziemniakami

Szwedzkie klopsiki z wyjątkowym sosem i tłuczonymi ziemniakami

Szwedzkie klopsiki tradycyjnie podaje się z kilkoma łyżkami puree ziemniaczanego, sosem śmietanowym i dwiema łyżkami słodko-kwaśnej konfitury żurawinowej. Chociaż to połączenie nie brzmi dziwnie, jeśli jeszcze nie próbowałeś ich razem, wiedz, że na pewno dodasz ten przepis do swoich ulubionych!

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

 

Na klopsiki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny i wołowiny (50/50)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 3 kromki białego chleba (lub ~1/3 szklanki bułki tartej)
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula (lub połowa dużej cebuli)
  • mała gałązka pietruszki (18 g)
  • olej roślinny słonecznikowy i masło do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki stołowe (30 g) masła
  • 2 łyżki stołowe (30 g) mąki
  • 2 filiżanki (500 ml) wywaru wołowego
  • 2-3 łyżki stołowe sfermentowanej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i mielony czarny pieprz – do smaku

Dżem żurawinowy:

  • 1 filiżanka (130 g) mrożonych żurawin
  • 1/3 szklanki (70 g) cukru
  • 50 ml wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Do przygotowania puree:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 szczypta soli
  • masło i mleko (do smaku)

 

1) Przygotowanie klopsików: Namocz chleb w mleku i rozgnieć go widelcem.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

2. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i oleju roślinnego, dodaj cebulę i smaż ją przez kilka minut, a następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

4. Posiekaj drobno natkę pietruszki.

5. Dodaj mięso mielone do miski i dopraw solą, mielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy jajka, podsmażoną cebulę i czosnek, chleb namoczony w mleku oraz odrobinę posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rękami, aby upewnić się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki temu masa mięsna będzie gęstsza i łatwiejsza w obróbce.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

6. W międzyczasie przygotuj puree ziemniaczane: Obierz ziemniaki, pokrój je na kawałki i ugotuj ze szczyptą soli.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

7. Aby przygotować dżem żurawinowy, dodaj do garnka cukier, mrożone żurawiny i odrobinę wody. Postawić na ogniu i doprowadzić składniki do wrzenia, regularnie mieszając. Następnie dodać cynamon, wymieszać i gotować mieszankę przez kolejne 5 minut na małym ogniu.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

8. Zmiksuj żurawinę za pomocą blendera, przelej sos do miski i odstaw do ostygnięcia.

9. Załóż rękawice, zwilż je wodą i formuj klopsiki, nabierając łyżką masę mieloną i formując ją w dłoniach w kulki. Umieść je na talerzu zwilżonym wodą. Dostaliśmy 35 klopsików.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

10) Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju roślinnego i masła, dodać klopsiki i smażyć je przez 4-5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

Wskazówka: Zalecamy smażenie 10-15 klopsików jednocześnie na dużym ogniu. Jeśli usmażysz je wszystkie naraz, zamiast się smażyć, będą ociekać i parować. Przełożyć je na talerz.

11. Przygotować sos: Na tę samą patelnię dodaj 2 łyżki masła, pozwól mu się rozpuścić, a następnie dodaj 2 łyżki mąki i stale mieszaj. Po 2 minutach lub gdy mąka się zrumieni, dodaj 2 szklanki wywaru wołowego i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

Dodajemy kwaśną śmietanę (mamy 20% tłuszczu). Wymieszać i dodać sos sojowy i musztardę. Doprawić sos solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku.

13. Gotuj na wolnym ogniu, a następnie dodaj wszystkie klopsiki. Posypać posiekaną natką pietruszki i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

14) Ziemniaki utrzeć tłuczkiem, dodać mleko i masło (do smaku).

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu

15. danie jest gotowe! Zaproś rodzinę na obiad i podaj klopsiki z sosem, tłuczonymi ziemniakami i konfiturą żurawinową!

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Źródło: retete-usoare.eu