Szwedzkie klopsiki tradycyjnie podaje się z kilkoma łyżkami puree ziemniaczanego, sosem śmietanowym i dwiema łyżkami słodko-kwaśnej konfitury żurawinowej. Chociaż to połączenie nie brzmi dziwnie, jeśli jeszcze nie próbowałeś ich razem, wiedz, że na pewno dodasz ten przepis do swoich ulubionych!
Na klopsiki:
- 500 g mielonej wieprzowiny i wołowiny (50/50)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 3 kromki białego chleba (lub ~1/3 szklanki bułki tartej)
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula (lub połowa dużej cebuli)
- mała gałązka pietruszki (18 g)
- olej roślinny słonecznikowy i masło do smażenia
Sos:
- 2 łyżki stołowe (30 g) masła
- 2 łyżki stołowe (30 g) mąki
- 2 filiżanki (500 ml) wywaru wołowego
- 2-3 łyżki stołowe sfermentowanej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i mielony czarny pieprz – do smaku
Dżem żurawinowy:
- 1 filiżanka (130 g) mrożonych żurawin
- 1/3 szklanki (70 g) cukru
- 50 ml wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Do przygotowania puree:
- 3-4 ziemniaki
- 1 szczypta soli
- masło i mleko (do smaku)
1) Przygotowanie klopsików: Namocz chleb w mleku i rozgnieć go widelcem.
2. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i oleju roślinnego, dodaj cebulę i smaż ją przez kilka minut, a następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku.
4. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
5. Dodaj mięso mielone do miski i dopraw solą, mielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy jajka, podsmażoną cebulę i czosnek, chleb namoczony w mleku oraz odrobinę posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rękami, aby upewnić się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki temu masa mięsna będzie gęstsza i łatwiejsza w obróbce.
6. W międzyczasie przygotuj puree ziemniaczane: Obierz ziemniaki, pokrój je na kawałki i ugotuj ze szczyptą soli.
7. Aby przygotować dżem żurawinowy, dodaj do garnka cukier, mrożone żurawiny i odrobinę wody. Postawić na ogniu i doprowadzić składniki do wrzenia, regularnie mieszając. Następnie dodać cynamon, wymieszać i gotować mieszankę przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
8. Zmiksuj żurawinę za pomocą blendera, przelej sos do miski i odstaw do ostygnięcia.
9. Załóż rękawice, zwilż je wodą i formuj klopsiki, nabierając łyżką masę mieloną i formując ją w dłoniach w kulki. Umieść je na talerzu zwilżonym wodą. Dostaliśmy 35 klopsików.
10) Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju roślinnego i masła, dodać klopsiki i smażyć je przez 4-5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Wskazówka: Zalecamy smażenie 10-15 klopsików jednocześnie na dużym ogniu. Jeśli usmażysz je wszystkie naraz, zamiast się smażyć, będą ociekać i parować. Przełożyć je na talerz.
11. Przygotować sos: Na tę samą patelnię dodaj 2 łyżki masła, pozwól mu się rozpuścić, a następnie dodaj 2 łyżki mąki i stale mieszaj. Po 2 minutach lub gdy mąka się zrumieni, dodaj 2 szklanki wywaru wołowego i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodajemy kwaśną śmietanę (mamy 20% tłuszczu). Wymieszać i dodać sos sojowy i musztardę. Doprawić sos solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku.
13. Gotuj na wolnym ogniu, a następnie dodaj wszystkie klopsiki. Posypać posiekaną natką pietruszki i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
14) Ziemniaki utrzeć tłuczkiem, dodać mleko i masło (do smaku).
15. danie jest gotowe! Zaproś rodzinę na obiad i podaj klopsiki z sosem, tłuczonymi ziemniakami i konfiturą żurawinową!