Szarlotka. Każda gospodyni domowa musi mieć taki przepis. Ciasto jest miękkie, lekkie i przewiewne w środku, a chrupiące na zewnątrz. Wybieraj jabłka, które nie są twarde i kwaśne.

Co będzie nam potrzebne:
- 3 duże jaja
- 1 filiżanka cukru (200 g)
- 1 szklanka mąki (150 g)
- 3 duże jabłka lub 6-7 małych jabłek
Jak będziemy postępować:
1.W misce ubij jajka, mieszaj mikserem przez 3-5 minut i stopniowo dodawaj cukier, zwiększając prędkość miksera. Powinna powstać puszysta i jasna masa. Skórkę tworzy się przez długie mieszanie i użycie odpowiedniej ilości cukru. Jeśli jabłka są słodkie, dodaj mniej cukru. Nawet bez skórki ciasto jest pyszne.

2.Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj na średnich obrotach, aż masa będzie gładka.
Wyłóż formę o średnicy 23 cm papierem do pieczenia i wysmaruj dno masłem.
4.Obrać jabłka i pokroić je w cienkie plasterki bezpośrednio do formy. Jeśli używasz jabłek kupionych w sklepie, usuń również skórkę.
5.Wlej ciasto i lekko zamieszaj, aby upewnić się, że jest dobrze i równomiernie upieczone.
6.Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 40-50 minut, w zależności od wielkości formy i piekarnika.
7.Sprawdź za pomocą wykałaczki. Jeśli powierzchnia ciasta jest przyrumieniona, a środek surowy, przykryj je folią i włóż z powrotem do piekarnika (ciasto jest zazwyczaj gotowe po 10 minutach).
8. Pozostawić ciasto do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.