Strona główna PRZEPISY Szarlotka – prosty, ale niezwykle smaczny przepis z zaledwie 4 składników

Szarlotka – prosty, ale niezwykle smaczny przepis z zaledwie 4 składników

Szarlotka. Każda gospodyni domowa musi mieć taki przepis. Ciasto jest miękkie, lekkie i przewiewne w środku, a chrupiące na zewnątrz. Wybieraj jabłka, które nie są twarde i kwaśne.

Źródło: kiloretete.ro

Co będzie nam potrzebne:

  • 3 duże jaja
  • 1 filiżanka cukru (200 g)
  • 1 szklanka mąki (150 g)
  • 3 duże jabłka lub 6-7 małych jabłek

Jak będziemy postępować:

1.W misce ubij jajka, mieszaj mikserem przez 3-5 minut i stopniowo dodawaj cukier, zwiększając prędkość miksera. Powinna powstać puszysta i jasna masa. Skórkę tworzy się przez długie mieszanie i użycie odpowiedniej ilości cukru. Jeśli jabłka są słodkie, dodaj mniej cukru. Nawet bez skórki ciasto jest pyszne.

Źródło: kiloretete.ro

2.Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj na średnich obrotach, aż masa będzie gładka.

Wyłóż formę o średnicy 23 cm papierem do pieczenia i wysmaruj dno masłem.

4.Obrać jabłka i pokroić je w cienkie plasterki bezpośrednio do formy. Jeśli używasz jabłek kupionych w sklepie, usuń również skórkę.

5.Wlej ciasto i lekko zamieszaj, aby upewnić się, że jest dobrze i równomiernie upieczone.

6.Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 40-50 minut, w zależności od wielkości formy i piekarnika.

7.Sprawdź za pomocą wykałaczki. Jeśli powierzchnia ciasta jest przyrumieniona, a środek surowy, przykryj je folią i włóż z powrotem do piekarnika (ciasto jest zazwyczaj gotowe po 10 minutach).

8. Pozostawić ciasto do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.