Strona główna PRZEPISY Sorbet cytrynowy z radlerem – pyszny i wyjątkowo orzeźwiający

Sorbet cytrynowy z radlerem – pyszny i wyjątkowo orzeźwiający

Orzeźwiająca bomba cytrynowa, która jest bezkompromisowo chłodna nawet w najgorętsze dni. Przygotuj je jak najszybciej. Na pewno Ci się spodoba.

Citronový sorbet s radlerem! Vynikající a hlavně osvěžující. Určitě zkuste
Źródło: iStockphoto

 

Syrop cukrowy:

  • 1 filiżanka cukru granulowanego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka soku z cytryny
  • 4 łyżki skórki cytrynowej
  • 1 filiżanka cytrynowego radlera

 

Doprowadzić wodę i cukier do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

2. Umyj 4 duże cytryny i zetrzyj drobno skórkę. Wycisnąć z nich sok i przecedzić przez sito. W szczelnie zamykanej miseczce wymieszaj sok z cytryny, skórkę i ostudzony syrop cukrowy. Zamknij miskę i odstaw na noc do lodówki.

3. Dodaj świeżo otwarty radler do schłodzonej mieszanki i przechowuj w zamrażarce przez około 1 godzinę. Następnie wymieszaj częściowo zamrożony sorbet za pomocą łyżki i włóż z powrotem do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.

Nasza rada: Jeśli sorbet jest zbyt zamrożony, po godzinie można go wymieszać. Przełożyć do blendera, zmiksować i dalej zamrażać.