Czy próbowałeś kiedyś tego ciasta, które składa się z dwóch rodzajów blatów i kremowego nadzienia? Jest bardzo miękka, delikatna i smaczna. Niektóre gospodynie dodają do jej wierzchołków orzechy włoskie. Zróbmy to razem!
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 450 g mąki
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 200 g kwaśnej śmietany
- 30 g kakao w proszku
- 15 g proszku do pieczenia
- 3 g soli
Na krem:
- 500 g 20% sfermentowanej śmietany
- 160 g cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Do przygotowania lukru:
- 150 g ciemnej czekolady
- 80 ml bitej śmietany 33%.
Jak będziemy postępować:
1.Przygotuj ciasto: W głębokiej misce umieść kwaśną śmietanę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj mikserem, aż masa będzie gładka, a cukier całkowicie rozpuszczony.
Dodaj roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
3.Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Używając haków miksera, ubijaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao w proszku i użyj tych samych końcówek miksera.
Zawiń oba ciasta w folię i włóż je do lodówki na około 2 godziny, aby nieco stwardniały i stały się bardziej elastyczne.
6.Podziel ciasto czekoladowe na 3 równe części.
7.Umieść każdy kawałek ciasta między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj go za pomocą wałka na kwadratowy placek o grubości ok. 2 mm i wymiarach ok. 20 x 20 cm. Wygładzić krawędzie za pomocą frezarki kwadratowej.
8.Usuń papier do pieczenia z powierzchni ciasta i nadmiar kawałków ciasta wokół niego. Nakłuj je w niektórych miejscach widelcem.
9.Piec ciasto przez 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
W ten sam sposób postępuj z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta czekoladowego i białego. W rezultacie otrzymujemy 6 wierzchołków. Pozostawić je do ostygnięcia.
Przygotować krem: Ubij kwaśną śmietanę z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie gładki i puszysty krem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
12.Zmontować ciasto: Nałożyć na siebie blaty na talerzu w ustawionej blasze, smarując je na przemian dużą warstwą kremu (4-5 łyżek na każdy blat). Nie należy pokrywać górnej warstwy kremem.
13.Pozostaw ciasto w lodówce na około 12 godzin, aby stężało i stwardniało. Następnie należy usunąć regulowaną formę z jego otoczenia.
Przygotuj polewę: rozpuść połamaną czekoladę w bain-marie, dodaj bitą śmietanę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
15.Rozprowadzić równomiernie lukier na powierzchni i brzegach ciasta.
16.Dodatkowo posypaliśmy powierzchnię wiórkami czekoladowymi.
17.Porcjowanie i podawanie tortu „Dzień i noc”!
Jeśli wolisz, możesz pominąć polewę czekoladową: ciasto możesz posypać startą czekoladą lub zmielonymi orzechami.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.