Strona główna PRZEPISY Ciasto „Dzień i noc” – prosty, łatwy i pyszny deser!

Ciasto „Dzień i noc” – prosty, łatwy i pyszny deser!

Czy próbowałeś kiedyś tego ciasta, które składa się z dwóch rodzajów blatów i kremowego nadzienia? Jest bardzo miękka, delikatna i smaczna. Niektóre gospodynie dodają do jej wierzchołków orzechy włoskie. Zróbmy to razem!

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 450 g mąki
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 30 g kakao w proszku
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 3 g soli

Na krem:

  • 500 g 20% sfermentowanej śmietany
  • 160 g cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Do przygotowania lukru:

  • 150 g ciemnej czekolady
  • 80 ml bitej śmietany 33%.

Jak będziemy postępować:

1.Przygotuj ciasto: W głębokiej misce umieść kwaśną śmietanę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj mikserem, aż masa będzie gładka, a cukier całkowicie rozpuszczony.

Dodaj roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.

3.Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Używając haków miksera, ubijaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.

Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao w proszku i użyj tych samych końcówek miksera.

Zawiń oba ciasta w folię i włóż je do lodówki na około 2 godziny, aby nieco stwardniały i stały się bardziej elastyczne.

6.Podziel ciasto czekoladowe na 3 równe części.

7.Umieść każdy kawałek ciasta między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj go za pomocą wałka na kwadratowy placek o grubości ok. 2 mm i wymiarach ok. 20 x 20 cm. Wygładzić krawędzie za pomocą frezarki kwadratowej.

8.Usuń papier do pieczenia z powierzchni ciasta i nadmiar kawałków ciasta wokół niego. Nakłuj je w niektórych miejscach widelcem.

9.Piec ciasto przez 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

W ten sam sposób postępuj z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta czekoladowego i białego. W rezultacie otrzymujemy 6 wierzchołków. Pozostawić je do ostygnięcia.

Przygotować krem: Ubij kwaśną śmietanę z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie gładki i puszysty krem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

12.Zmontować ciasto: Nałożyć na siebie blaty na talerzu w ustawionej blasze, smarując je na przemian dużą warstwą kremu (4-5 łyżek na każdy blat). Nie należy pokrywać górnej warstwy kremem.

13.Pozostaw ciasto w lodówce na około 12 godzin, aby stężało i stwardniało. Następnie należy usunąć regulowaną formę z jego otoczenia.

Przygotuj polewę: rozpuść połamaną czekoladę w bain-marie, dodaj bitą śmietanę i mieszaj do jej rozpuszczenia.

15.Rozprowadzić równomiernie lukier na powierzchni i brzegach ciasta.

16.Dodatkowo posypaliśmy powierzchnię wiórkami czekoladowymi.

17.Porcjowanie i podawanie tortu „Dzień i noc”!

Jeśli wolisz, możesz pominąć polewę czekoladową: ciasto możesz posypać startą czekoladą lub zmielonymi orzechami.

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.