Spraw przyjemność swojej rodzinie i zaspokój swoje pragnienie słodyczy. Ten przepis na pyszne ciasto z ciastem francuskim, pomarańczami i kremem z jogurtu greckiego jest właśnie taki.
Ciasto z ciastem francuskim, pomarańczami i kremem z jogurtu greckiego
Dodatki:
- 500 g ciasta prasowanego
- sok pomarańczowy
- cukier
Dla kompozycji pomarańczowej:
- 300 g miąższu z pomarańczy (2-3 pomarańcze)
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka stołowa startej skórki pomarańczowej
Na krem:
- 350 ml bitej śmietany, min. 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g jogurtu greckiego
Inne:
- cukier puder – do dekoracji
Ciasto francuskie przekroić na pół. Ułóż kęsy ciasta na papierze do pieczenia.
2. Z jednego kawałka ciasta wyciąć okrąg o średnicy 22 cm. Nakłuj je widelcem, a następnie posmaruj sokiem pomarańczowym i posyp cukrem. Pozostałe kawałki pozostaw wokół okręgu. Przełóż papierowy blat na blachę do pieczenia.
3. Z drugiego kawałka ciasta wyciąć okrąg o średnicy 20 cm. Pokroić na 12 kawałków. Posmarować je sokiem pomarańczowym i posypać cukrem.
4. Piec ciasto przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
5. Pozostawić ciasto do ostygnięcia.
6. Przygotować masę pomarańczową. Dodaj cukier i skrobię. Mieszankę gotować przez 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
7. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostygnięcia, często mieszając.
8. Przygotować krem: Ubij mikserem bitą śmietanę (zimną, dopiero co wyjętą z lodówki) i cukier puder, aż do uzyskania miękkiej piki.
9. Dodaj jogurt grecki. Miksować do uzyskania sztywnej piany.
Zmontować ciasto: Ułóż całe ciasto na talerzu. Wyrównaj go z regulowanym pierścieniem.
11. Na pierwszej warstwie rozsmaruj połowę kremu, a na wierzchu połowę masy pomarańczowej, pozostawiając luźne brzegi.
Dodać pozostałą śmietanę. Rozłóż na wierzchu pozostałą część masy pomarańczowej i odłóż łyżkę na bok.
Ułóż na torcie podzielony blat. Na środek ciasta nałożyć łyżkę masy pomarańczowej.
Umieść ciasto w lodówce na co najmniej 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).
15. Oddziel je od pierścienia za pomocą cienkiego noża. Brzegi przykryj kawałkami ciasta francuskiego pozostałymi po wycięciu wierzchów, które pokruszyłeś rękami. Posypać je cukrem pudrem.
16. pokrój ciasto z wielką przyjemnością i podawaj!
Přejeme dobrou chuť!Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim z przyjaciółmi! Może ci się spodobać: Boski tort pomarańczowy na spodzie biszkoptowym z kremem śmietankowym!