Strona główna PRZEPISY Pyszna rolada mięsna z zaledwie trzech głównych składników

Pyszna rolada mięsna z zaledwie trzech głównych składników

Rolada mięsna przygotowana według tego przepisu jest niezwykła, efektowna, aromatyczna, soczysta i smaczna. Doskonała alternatywa dla komercyjnych kiełbasek!

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

 

  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 300 g boczku lub boczku wędzonego
  • 700-1000 g flaków wieprzowych lub wołowych
  • 10 g słodkiej musztardy
  • 20 g czosnku
  • 20-30 g soli (do smaku)
  • 5 g mielonego czarnego pieprzu
  • 3 g suszonej bazylii
  • 3 g suszonego tymianku
  • 3-5 g przyprawy do mięsa

Do uformowania i upieczenia rolady potrzebny będzie sznurek kuchenny i folia (worek do pieczenia).

 

Boczek lub wędzoną słoninę pokroić w cienkie plasterki.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

Każdą pierś z kurczaka pokroić na 3 podłużne plastry. Umieścić je na tarce, przykryć folią i ubić tłuczkiem do mięsa.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

3. Oczyść flaki, usuń skórę i nadmiar tłuszczu. Następnie pokroić nożem na równej grubości „placki”.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu
Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Przykryj przygotowany placek folią i ubij go tłuczkiem do mięsa.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Mięso „patty” doprawić solą i musztardą do smaku. Następnie posypać połową bazylii połączonej z tymiankiem i mielonym czarnym pieprzem. Na koniec rozetrzyj ją dłońmi, aby wszystkie przyprawy przywarły do powierzchni.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Ułóż plastry boczku lub wędzonego boczku wieprzowego na wierzchu „patty” z mięsa. Zbierz wszystko razem, aby powstał zwarty rulon bez żadnych przerw.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Ułóż plastry piersi kurczaka na wierzchu warstwy boczku. Posolić do smaku, dodać część przeciśniętego przez praskę czosnku oraz pozostałą bazylię, tymianek i mielony czarny pieprz. Dobrze połączyć wszystkie warstwy mięsa.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

8. Następnie zwiń je w zwarty rulon. Zabezpiecz kształt za pomocą sznurka kuchennego: zwiąż go bardzo mocno, aby po ugotowaniu dobrze trzymał kształt.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

9. Po związaniu natrzyj powierzchnię roladki odrobiną soli, pozostałym zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do mięsa.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

Umieść rolkę w worku do pieczenia i zwiąż jego końce. Ułóż je na blasze do pieczenia i pozostaw do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 60-90 minut.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

11. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz bułki przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i piec przez kolejne 60 minut.

12) Jeśli wolisz, możesz podać roladę na ciepło: wyjmij ją z folii i posmaruj sokami, które wypłynęły podczas pieczenia. Usunąć nić spożywczą wokół niego i podzielić go na porcje.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu

Jeśli chcesz podać roladę jako zimną przekąskę, ostudź ją do temperatury pokojowej, a następnie włóż do lodówki na 3-4 godziny. Następnie zdejmij z niego sznurek do żywności, pokrój go w plastry i podawaj z wielkim apetytem!

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Źródło: retete-usoare.eu