Rolada mięsna przygotowana według tego przepisu jest niezwykła, efektowna, aromatyczna, soczysta i smaczna. Doskonała alternatywa dla komercyjnych kiełbasek!

- 500-600 g piersi z kurczaka
- 300 g boczku lub boczku wędzonego
- 700-1000 g flaków wieprzowych lub wołowych
- 10 g słodkiej musztardy
- 20 g czosnku
- 20-30 g soli (do smaku)
- 5 g mielonego czarnego pieprzu
- 3 g suszonej bazylii
- 3 g suszonego tymianku
- 3-5 g przyprawy do mięsa
Do uformowania i upieczenia rolady potrzebny będzie sznurek kuchenny i folia (worek do pieczenia).
Boczek lub wędzoną słoninę pokroić w cienkie plasterki.

Każdą pierś z kurczaka pokroić na 3 podłużne plastry. Umieścić je na tarce, przykryć folią i ubić tłuczkiem do mięsa.

3. Oczyść flaki, usuń skórę i nadmiar tłuszczu. Następnie pokroić nożem na równej grubości „placki”.


4. Przykryj przygotowany placek folią i ubij go tłuczkiem do mięsa.

5. Mięso „patty” doprawić solą i musztardą do smaku. Następnie posypać połową bazylii połączonej z tymiankiem i mielonym czarnym pieprzem. Na koniec rozetrzyj ją dłońmi, aby wszystkie przyprawy przywarły do powierzchni.

6. Ułóż plastry boczku lub wędzonego boczku wieprzowego na wierzchu „patty” z mięsa. Zbierz wszystko razem, aby powstał zwarty rulon bez żadnych przerw.

7. Ułóż plastry piersi kurczaka na wierzchu warstwy boczku. Posolić do smaku, dodać część przeciśniętego przez praskę czosnku oraz pozostałą bazylię, tymianek i mielony czarny pieprz. Dobrze połączyć wszystkie warstwy mięsa.

8. Następnie zwiń je w zwarty rulon. Zabezpiecz kształt za pomocą sznurka kuchennego: zwiąż go bardzo mocno, aby po ugotowaniu dobrze trzymał kształt.

9. Po związaniu natrzyj powierzchnię roladki odrobiną soli, pozostałym zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do mięsa.

Umieść rolkę w worku do pieczenia i zwiąż jego końce. Ułóż je na blasze do pieczenia i pozostaw do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 60-90 minut.

11. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz bułki przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i piec przez kolejne 60 minut.
12) Jeśli wolisz, możesz podać roladę na ciepło: wyjmij ją z folii i posmaruj sokami, które wypłynęły podczas pieczenia. Usunąć nić spożywczą wokół niego i podzielić go na porcje.

Jeśli chcesz podać roladę jako zimną przekąskę, ostudź ją do temperatury pokojowej, a następnie włóż do lodówki na 3-4 godziny. Następnie zdejmij z niego sznurek do żywności, pokrój go w plastry i podawaj z wielkim apetytem!
