Podaruj sobie filiżankę herbaty lub ulubionej kawy, spędź miło czas z rodziną i zaspokój swój apetyt na słodycze. Pokażemy, jak przygotować deser budyniowy bez pieczenia z bananami i bitą śmietaną. To pyszny smakołyk z budyniem, bananami i maślanymi ciasteczkami!

Deser budyniowy bez pieczenia z bananem i bitą śmietaną
- 1 litr mleka pełnego
- 3 paczki Golden cob
- 100 g cukru granulowanego
- 250 g masła
- 200 ml kwaśnej śmietany (16 %)
- 300 g herbatników maślanych
- 4 sztuki dojrzałego banana
- 500 ml bitej śmietany (33 %)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier granulowany do posypania
Z mleka, cukru i proszku budyniowego przygotować gęstą śmietanę.
2. Do jeszcze gorącego kremu wmieszać pokrojone w kostkę masło, kwaśną śmietanę i pokruszone herbatniki.
3. Wyłóż mniejszą, głębszą blachę do pieczenia folią spożywczą i rozprowadź na jej dnie połowę masy budyniowo-biszkoptowej.
4. Na wierzchu kremu ułożyć pokrojone w plasterki banany i przykryć drugą połową kremu.
Wstaw blaszkę do lodówki na około godzinę, a następnie posmaruj wierzch bitą śmietaną i cukrem waniliowym i ponownie włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
6. Przed podaniem deser bananowy posypać granolą.