Strona główna niesklasyfikowane Deser budyniowy bez pieczenia z bananem i bitą śmietaną

Deser budyniowy bez pieczenia z bananem i bitą śmietaną

Podaruj sobie filiżankę herbaty lub ulubionej kawy, spędź miło czas z rodziną i zaspokój swój apetyt na słodycze. Pokażemy, jak przygotować deser budyniowy bez pieczenia z bananami i bitą śmietaną. To pyszny smakołyk z budyniem, bananami i maślanymi ciasteczkami!

nepečený pudinkový dezert s banánem a šlehačkou
Źródło: iStockphoto

 

Deser budyniowy bez pieczenia z bananem i bitą śmietaną

 

  • 1 litr mleka pełnego
  • 3 paczki Golden cob
  • 100 g cukru granulowanego
  • 250 g masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany (16 %)
  • 300 g herbatników maślanych
  • 4 sztuki dojrzałego banana
  • 500 ml bitej śmietany (33 %)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier granulowany do posypania

 

Z mleka, cukru i proszku budyniowego przygotować gęstą śmietanę.

2. Do jeszcze gorącego kremu wmieszać pokrojone w kostkę masło, kwaśną śmietanę i pokruszone herbatniki.

3. Wyłóż mniejszą, głębszą blachę do pieczenia folią spożywczą i rozprowadź na jej dnie połowę masy budyniowo-biszkoptowej.

4. Na wierzchu kremu ułożyć pokrojone w plasterki banany i przykryć drugą połową kremu.

Wstaw blaszkę do lodówki na około godzinę, a następnie posmaruj wierzch bitą śmietaną i cukrem waniliowym i ponownie włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

6. Przed podaniem deser bananowy posypać granolą.