To ciasto czekoladowe jest cudownie bujne dzięki kwaśnej śmietanie, która jest ukryta w cieście i nadzieniu. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Ciasto czekoladowe
Kadłub:
- 1,5 szklanki mąki zwykłej
- 1 filiżanka cukru granulowanego
- 1/3 filiżanki kakao
- 1 KL proszku do pieczenia
- 1/2 KL sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany (co najmniej 14%)
- 200 g masła
- 2 jajka (L)
Krem anielski:
- 200 g czekolady do gotowania
- 100 g masła
- 1 KL ekstrakt waniliowy
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 14%.
- 2 szklanki cukru pudru
- W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Dodaj kwaśną śmietanę, zmiękczone masło i jajka. Wymieszaj wszystko razem i podziel ciasto na dwie tortownice, wykładając dno papierem do pieczenia i smarując boki masłem.
- Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do ciasta wyjdzie czysty. Pozwól im krótko ostygnąć, a następnie wyjmij je z foremek i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Aby przygotować krem, rozpuść czekoladę i masło na parze. Zdjąć z ognia i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Następnie wlej ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę. Przesiać cukier i dodawać go po łyżce do kremu czekoladowego.
- Odwróć pierwszy placek wierzchnią stroną do dołu i rozprowadź na nim cienką warstwę około jednej trzeciej kremu. Na wierzchu położyć drugi placek z nadzieniem (górną stroną do góry) i posmarować kremem wierzch i boki placka. Użyj szpatułki, aby stworzyć na powierzchni piękne czekoladowe fale.
- Włóż ciasto do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło.