Strona główna PRZEPISY Anielskie ciasto czekoladowe, cudownie świeże dzięki kwaśnej śmietanie!

Anielskie ciasto czekoladowe, cudownie świeże dzięki kwaśnej śmietanie!

To ciasto czekoladowe jest cudownie bujne dzięki kwaśnej śmietanie, która jest ukryta w cieście i nadzieniu. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Andělský čokoládový dort! Lahodný, jemný čokoládový dort. Neodolatelná čokoláda. Mňamka
Źródło: iStockphoto

 

Ciasto czekoladowe

 

Kadłub:

  • 1,5 szklanki mąki zwykłej
  • 1 filiżanka cukru granulowanego
  • 1/3 filiżanki kakao
  • 1 KL proszku do pieczenia
  • 1/2 KL sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany (co najmniej 14%)
  • 200 g masła
  • 2 jajka (L)

Krem anielski:

  • 200 g czekolady do gotowania
  • 100 g masła
  • 1 KL ekstrakt waniliowy
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 14%.
  • 2 szklanki cukru pudru

 

  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Dodaj kwaśną śmietanę, zmiękczone masło i jajka. Wymieszaj wszystko razem i podziel ciasto na dwie tortownice, wykładając dno papierem do pieczenia i smarując boki masłem.
  2. Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do ciasta wyjdzie czysty. Pozwól im krótko ostygnąć, a następnie wyjmij je z foremek i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  3. Aby przygotować krem, rozpuść czekoladę i masło na parze. Zdjąć z ognia i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Następnie wlej ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę. Przesiać cukier i dodawać go po łyżce do kremu czekoladowego.
  4. Odwróć pierwszy placek wierzchnią stroną do dołu i rozprowadź na nim cienką warstwę około jednej trzeciej kremu. Na wierzchu położyć drugi placek z nadzieniem (górną stroną do góry) i posmarować kremem wierzch i boki placka. Użyj szpatułki, aby stworzyć na powierzchni piękne czekoladowe fale.
  5. Włóż ciasto do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło.