Te szybkie ciasteczka z polewą czekoladową to prawdziwa uczta, z bardzo delikatną i smaczną polewą. Są tak miękkie, że rozpływają się w ustach! Świetnie pasują do każdego świątecznego posiłku!
Na ciasto:
- 125 g masła
- 100 g cukru prażonego
- 8 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 40 ml oleju roślinnego słonecznikowego
- 100 g mąki migdałowej
- 250 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia
Polewa:
- 250 g ciemnej czekolady
- 200 ml bitej śmietany
- 50 g posiekanych migdałów
[jak_będziemy_przestrzegać].
1) Przygotuj ciasto: W głębokiej misce dodaj masło o temperaturze pokojowej, jajka, olej roślinny, cukier kryształ i cukier waniliowy. Do homogenizacji składników użyj silikonowej szpatułki. Powinna powstać kremowa masa.
2. Następnie wsyp mąkę migdałową i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
3. Następnie dodać mąkę pszenną i również dobrze wymieszać. Pod koniec dodać proszek do pieczenia i zagnieść ciasto rękami. Powinna być miękka i nie klejąca się.
4. Weź kulę ciasta i rozwałkuj ją dłońmi na wałku na długi, cylindryczny pasek. Wycinaj nożem przyszłe ciastka, starając się, aby każde było tej samej wielkości. Ułóż je w rzędach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ciastka przez 15 minut.
6. Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miski. Wlej bitą śmietanę i postaw patelnię na ogniu. Dwa składniki rozpuścić na małym ogniu, stale mieszając, i ujednorodnić.
7. Zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekane migdały. Wymieszać.
8. Weź 5-6 ciastek i umieść je w misce z polewą. Namocz je dobrze, a następnie wyjmij widelcem, pozwól, by glazura ściekła po czubkach i przenieś je z powrotem na patelnię na papierze.
9. Po zanurzeniu pozostaw wszystkie w wannie, aby lukier dobrze zastygł, a następnie umieść je w papierowych kubeczkach, aby wyglądały bardziej reprezentacyjnie.
Wyszły chrupiące i pyszne. Śmiało podawaj je na świątecznym stole! Twoi goście z pewnością będą zachwyceni.