Jesień to między innymi sezon zbiorów owoców, w tym naszych ulubionych jabłek. Wszyscy wiemy, że jabłka potrafią zachwycić nasze kubki smakowe. Dziś użyjemy ich do przygotowania szarlotki w formie bundt cake. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, więc nie trzeba się o nic martwić. Zróbmy to – fantastyczna szarlotka z foremki do pieczenia!

Co będzie nam potrzebne:
- 230 ml ciepłej wody
- 11 g drożdży suszonych
- 2 jajka + 1 do posmarowania
- 70 g cukru granulowanego
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 600 g mąki gruboziarnistej
- 3 – 4 jabłka
- 100 g cukru granulowanego
polewa:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru pudru
Jak postępować:
1) Do dużej miski wlać wodę, dodać cukier, szczyptę soli, jajka, olej roślinny, suszone drożdże i dokładnie ubić trzepaczką.

2) Teraz w dwóch etapach wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto jest miękkie i nie klei się. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
3) W międzyczasie obrać jabłka, usunąć z nich rdzeń i pokroić w plasterki. Posmaruj blat roboczy odrobiną oleju i połóż na nim ciasto. Rozwałkować na grubość 2 – 3 mm. Wierzch posypać równomiernie cukrem i ułożyć jabłka w trzech rzędach.

3) Następnie rozwałkować ciasto i pokroić na 10 mniej więcej równych kawałków.

4) Formę do pieczenia bundt posmarować olejem i zacząć układać w niej kawałki, blisko siebie, przeciętą stroną do góry. Posmarować ubitym jajkiem.

5) Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec ciasto przez około 40 minut.
6) Gotową szarlotkę przykryć talerzem, obrócić i odwrócić na drugą stronę. Wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przełożyć do worka cukierniczego i polać wierzch ciasta. Pokrój w plastry i podawaj.