Strona główna PRZEPISY Ślimaki z kremem waniliowym i płatkami migdałowymi! Pokochasz je od razu, gdy...

Ślimaki z kremem waniliowym i płatkami migdałowymi! Pokochasz je od razu, gdy tylko ich skosztujesz

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis – ślimaki z kremem waniliowym i płatkami migdałowymi. Niezależnie od tego, czy delektujesz się weekendową kawą w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, każdy doceni słodki akcent w postaci smacznego deseru.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

 

Ślimaki z kremem waniliowym i płatkami migdałowymi

 

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Na ciasto:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka stołowa drożdży suszonych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 90 g miękkiego masła
  • 600 g mąki

Polewa:

  • 1 żółtko + 2 łyżki stołowe mleka
  • płatki migdałowe – do smaku

 

Przygotować krem waniliowy: W rondelku umieść mleko, jajka roztrzepane widelcem, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki.

2. Gotuj przez 1-2 minuty od momentu pojawienia się pierwszych bąbelków, na małym ogniu, ciągle mieszając.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

3. Przenieś krem do suchej miski. Przykryć folią spożywczą, tak aby stykała się bezpośrednio z powierzchnią, i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

4. Przygotuj ciasto: do głębokiej miski wlej ciepłe mleko. Dodaj suche drożdże, cukier puder, cukier waniliowy i jajka. Wymieszać.

5. Dodać miękkie masło.

6. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie wyrabiaj je rękami: przez 5-7 minut, aż będzie jednolite i nieklejące.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

7. Umieść ciasto w misce i przykryj folią spożywczą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 60 minut.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

8. Następnie zagnieść lekko ciasto i rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na prostokątny wałek o grubości około 5 mm.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

9. Na powierzchni równomiernie rozprowadzić krem waniliowy.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu
Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

10. Rozwałkuj ciasto na wałek, zaczynając od jednej długiej krawędzi.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

11. Używając kawałka juty, pokrój rolkę na kawałki o grubości 1,5-2 cm.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu
Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

Ślimaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w wysmarowanych masłem foremkach do muffinek.

Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 15-20 minut.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

Następnie posmaruj powierzchnię żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami mleka i posyp płatkami migdałowymi.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

Piec ślimaki przez 35-40 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu

16. Pozwól im ostygnąć, a następnie podawaj z doskonałym smakiem!

Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky! Zamilujete si je, jakmile je ochutnáte
Źródło: retete-usoare.eu