Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na placek z ciasta drożdżowego z nadzieniem jabłkowym i polewą cukrową. Ciasto jest robione w mniej typowy sposób, ale procedura jest prosta, a rezultat atrakcyjny i smaczny.
Placek z ciasta drożdżowego z nadzieniem jabłkowym i polewą cukrową
Na ciasto:
- 150 ml kefiru, jogurtu lub kwaśnego mleka
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (4 g)
- 300 g mąki zwykłej
- 30 g masła
- 1 łyżka oleju roślinnego słonecznikowego
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.
Nadzienie:
- 400 g jabłek
- cukier – do smaku
- cynamon – do smaku
Polewa cukrowa:
- 40 g masła
- 40 g cukru (jeśli chcesz, aby ciasto było słodsze, dodaj więcej)
- 80 g mąki
Do smarowania:
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
1) Przygotowanie ciasta: W misce umieścić kefir i drożdże. Jeśli masz świeże drożdże, użyj trzykrotnej ilości drożdży suszonych. Dodaj jedną łyżkę stołową całkowitej ilości cukru pudru przewidzianej w tym przepisie na ciasto i kilka łyżek stołowych mąki. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby drożdże mogły się uaktywnić.
2. Następnie dodaj jajka, sól, pozostały cukier, cukier waniliowy i olej. Wymieszać szpatułką.
3. Stopniowo zacznij dodawać resztę mąki, ciągle mieszając. Pod koniec wyrabiaj ciasto rękami przez około 3-5 minut. Ilość mąki do zagniecenia może zależeć od ilości użytego płynu i wielkości jaj. Jeśli używasz kwaśnego mleka, możesz potrzebować więcej mąki. Powinno powstać miękkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk.
4. Dodaj do ciasta masło o temperaturze pokojowej i wyrabiaj je przez kilka minut.
5. Przełóż ciasto do głębokiej miski. Przykryj je ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
6. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię rozgrzaną z odrobiną masła. Doprawić cynamonem (można też dodać skórkę z cytryny do smaku) i cukrem. Gotuj je do miękkości, a następnie przełóż na talerz, aby ostygły.
7. Przygotować polewę: Dodaj cukier puder, masło, mąkę i 1 łyżeczkę cynamonu (opcjonalnie) do miski robota kuchennego i zmiksuj składniki na kruszonkę. Wlać do miski.
8. Wyjąć ciasto z miski, dalej je wyrabiać i podzielić na osiem równych części (po ok. 70 g każda). Uformuj z nich kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw na 5 minut, aby łatwiej się je obrabiało.
Formę do pieczenia wysmarować olejem. Nasza ma średnicę 24 cm.
10. Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj palcami lub wałkiem pierwszy kawałek ciasta na okrągły bochenek, dodaj łyżkę nadzienia jabłkowego i uformuj okrągły placek, dobrze sklejając brzegi. Umieść ją na środku formy do pieczenia.
11. Kolejną kulę ciasta rozwałkować wałkiem na większą średnicę. Na połowie powierzchni rozsmarować 1-2 łyżki lukru. Następnie złóż go na pół, aby całkowicie pokryć lukier, i delikatnie dociśnij dłońmi. Dodaj kolejną łyżkę lukru i rozprowadź równomiernie. Dodaj pół łyżeczki lukru na oba brzegi tego półkola i zacznij zwijać oba pączki tak, aby spotkały się w środku.
12. Uformuj w ten sposób wszystkie bułeczki i ułóż je wokół kuli na środku formy.
Wskazówka: Zachowaj trochę lukru do dekoracji.
Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
14) Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i łyżką mleka lub wody, a następnie posyp pozostałym lukrem.
15) Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20-25 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
16. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut, przykryte ręcznikiem kuchennym, aby zmiękła skórka na powierzchni.