Strona główna PRZEPISY Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem jabłkowym i polewą cukrową

Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem jabłkowym i polewą cukrową

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na placek z ciasta drożdżowego z nadzieniem jabłkowym i polewą cukrową. Ciasto jest robione w mniej typowy sposób, ale procedura jest prosta, a rezultat atrakcyjny i smaczny.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

 

Placek z ciasta drożdżowego z nadzieniem jabłkowym i polewą cukrową

 

Na ciasto:

  • 150 ml kefiru, jogurtu lub kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (4 g)
  • 300 g mąki zwykłej
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.

Nadzienie:

  • 400 g jabłek
  • cukier – do smaku
  • cynamon – do smaku

Polewa cukrowa:

  • 40 g masła
  • 40 g cukru (jeśli chcesz, aby ciasto było słodsze, dodaj więcej)
  • 80 g mąki

Do smarowania:

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

 

1) Przygotowanie ciasta: W misce umieścić kefir i drożdże. Jeśli masz świeże drożdże, użyj trzykrotnej ilości drożdży suszonych. Dodaj jedną łyżkę stołową całkowitej ilości cukru pudru przewidzianej w tym przepisie na ciasto i kilka łyżek stołowych mąki. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby drożdże mogły się uaktywnić.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu
Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

2. Następnie dodaj jajka, sól, pozostały cukier, cukier waniliowy i olej. Wymieszać szpatułką.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

3. Stopniowo zacznij dodawać resztę mąki, ciągle mieszając. Pod koniec wyrabiaj ciasto rękami przez około 3-5 minut. Ilość mąki do zagniecenia może zależeć od ilości użytego płynu i wielkości jaj. Jeśli używasz kwaśnego mleka, możesz potrzebować więcej mąki. Powinno powstać miękkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

4. Dodaj do ciasta masło o temperaturze pokojowej i wyrabiaj je przez kilka minut.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

5. Przełóż ciasto do głębokiej miski. Przykryj je ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

6. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię rozgrzaną z odrobiną masła. Doprawić cynamonem (można też dodać skórkę z cytryny do smaku) i cukrem. Gotuj je do miękkości, a następnie przełóż na talerz, aby ostygły.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

7. Przygotować polewę: Dodaj cukier puder, masło, mąkę i 1 łyżeczkę cynamonu (opcjonalnie) do miski robota kuchennego i zmiksuj składniki na kruszonkę. Wlać do miski.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

8. Wyjąć ciasto z miski, dalej je wyrabiać i podzielić na osiem równych części (po ok. 70 g każda). Uformuj z nich kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw na 5 minut, aby łatwiej się je obrabiało.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

Formę do pieczenia wysmarować olejem. Nasza ma średnicę 24 cm.

10. Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj palcami lub wałkiem pierwszy kawałek ciasta na okrągły bochenek, dodaj łyżkę nadzienia jabłkowego i uformuj okrągły placek, dobrze sklejając brzegi. Umieść ją na środku formy do pieczenia.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

11. Kolejną kulę ciasta rozwałkować wałkiem na większą średnicę. Na połowie powierzchni rozsmarować 1-2 łyżki lukru. Następnie złóż go na pół, aby całkowicie pokryć lukier, i delikatnie dociśnij dłońmi. Dodaj kolejną łyżkę lukru i rozprowadź równomiernie. Dodaj pół łyżeczki lukru na oba brzegi tego półkola i zacznij zwijać oba pączki tak, aby spotkały się w środku.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu
Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu
Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

12. Uformuj w ten sposób wszystkie bułeczki i ułóż je wokół kuli na środku formy.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

Wskazówka: Zachowaj trochę lukru do dekoracji.

Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

14) Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i łyżką mleka lub wody, a następnie posyp pozostałym lukrem.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

15) Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20-25 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

Nadýchaný koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

16. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut, przykryte ręcznikiem kuchennym, aby zmiękła skórka na powierzchni.