Prawdziwa sernikowa rozkosz! Rogaliki z sernikiem według tego przepisu są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Są one jednak miękkie, smaczne i aromatyczne.
Rogaliki z twarogiem
- 300 g twarogu
- 100 g miękkiego masła
- 250 g mąki (+ -)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe cukru lub więcej
- 1 saszetka cukru waniliowego
Twarożek wymieszać z miękkim masłem, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto.
2. Zawiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym.
4. Podziel ciasto na 2 części i każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek o grubości 0,5 cm.
5. Posyp ciasto cukrem i delikatnie rozwałkuj je wałkiem, aby było nieco głębsze.
6. Pokrój ciasto na trójkąty i uformuj z nich wałki, zwijając je od szerokiego brzegu.
7. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Posypać rogaliki cukrem pudrem i szybko spróbować, czy są dobre!