Przygotuj te słodkie bułeczki z twarożkiem i dżemem. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić! Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 300 g słodkiego twarogu
- 300 g mąki zwykłej
- jedno jajko
- 250 g masła
- 15 g cukru waniliowego
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na nadzienie: dżem owocowy (my użyliśmy dżemu jabłkowego).
Inne: cukier puder – do dekoracji.
Jak postępować:
1.Przygotować ciasto. Zanurz w nim bardzo zimne masło (wcześniej przechowywane w zamrażarce) i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj szybko, aby uzyskać kruche, nierówne ciasto.
2.Dodać słodki twaróg. Wymieszać.
3.Dodaj jajka, roztrzepane widelcem, z dodatkiem szczypty soli i cukru waniliowego. Wyrabiaj ciasto szybko, aby masło nie rozpuściło się w masie. Powinien być gładki, miękki, nierozwarstwiony i w miarę jednorodny.
4.Podziel ciasto na 2 równe części (my podzieliliśmy je na 7 części, ponieważ zrobiliśmy potrójną porcję ciasta). Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 60 minut (w lodówce mogą być przechowywane do 2 dni).
5.Uformuj wałki. Wygładzić krawędzie za pomocą okrągłego lub oczkowego narzędzia.
6.Pociąć arkusz ciasta na 24 części.
7.Rozsmaruj odrobinę dżemu na połowie powierzchni każdego sektora, zaczynając od podstawy. Następnie zwiń ją w rulon – od dołu do góry: najpierw bardziej zwarty (w części z dżemem), potem bardziej luźny.
8.Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż je szwem do dołu, pozostawiając między nimi niewielki odstęp.
9.Piec przez 17-20 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
10.Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Życzymy dobrego smaku!