Strona główna PRZEPISY Słodkie bułeczki z twarożkiem i dżemem – proste, delikatne i pyszne

Słodkie bułeczki z twarożkiem i dżemem – proste, delikatne i pyszne

Przygotuj te słodkie bułeczki z twarożkiem i dżemem. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić! Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 300 g słodkiego twarogu
  • 300 g mąki zwykłej
  • jedno jajko
  • 250 g masła
  • 15 g cukru waniliowego
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na nadzienie: dżem owocowy (my użyliśmy dżemu jabłkowego).

Inne: cukier puder – do dekoracji.


Jak postępować:

1.Przygotować ciasto. Zanurz w nim bardzo zimne masło (wcześniej przechowywane w zamrażarce) i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj szybko, aby uzyskać kruche, nierówne ciasto.

Źródło: retete-usoare.eu

2.Dodać słodki twaróg. Wymieszać.

3.Dodaj jajka, roztrzepane widelcem, z dodatkiem szczypty soli i cukru waniliowego. Wyrabiaj ciasto szybko, aby masło nie rozpuściło się w masie. Powinien być gładki, miękki, nierozwarstwiony i w miarę jednorodny.

4.Podziel ciasto na 2 równe części (my podzieliliśmy je na 7 części, ponieważ zrobiliśmy potrójną porcję ciasta). Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 60 minut (w lodówce mogą być przechowywane do 2 dni).

5.Uformuj wałki. Wygładzić krawędzie za pomocą okrągłego lub oczkowego narzędzia.

6.Pociąć arkusz ciasta na 24 części.

Źródło: retete-usoare.eu

7.Rozsmaruj odrobinę dżemu na połowie powierzchni każdego sektora, zaczynając od podstawy. Następnie zwiń ją w rulon – od dołu do góry: najpierw bardziej zwarty (w części z dżemem), potem bardziej luźny.

8.Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż je szwem do dołu, pozostawiając między nimi niewielki odstęp.

9.Piec przez 17-20 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Źródło: retete-usoare.eu

10.Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Życzymy dobrego smaku!