Strona główna PRZEPISY Przystawka z wątróbki „Romanițele” – bardzo delikatna, naprawdę zwiewna i bardzo smaczna!

Przystawka z wątróbki „Romanițele” – bardzo delikatna, naprawdę zwiewna i bardzo smaczna!

Niewiele osób lubi spędzać czas na przygotowywaniu śniadania w kuchni. Tym razem spróbuj przystawki z wątróbki „Romanițele”. Jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Játrový předkrm "Romanițele" - velmi jemný, opravdu vzdušný a velmi chutný!
Źródło: retete-usoare.eu

 

Przystawka z wątróbki „Romanițele”

 

  • 300 g wątroby wołowej
  • 1 surowe jajko
  • 2 ugotowane jajka
  • sól – do smaku
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 500 ml wody
  • 2-4 łyżki stołowe mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majonez – do smaku
  • olej – do smażenia

 

Wlej wodę do miski i rozpuść w niej sodę oczyszczoną. Do otrzymanego roztworu dodać pokrojoną wątróbkę i pozostawić na 60 minut. Usunie to specyficzny zapach wątroby i sprawi, że będzie ona bardzo delikatna podczas gotowania.

2. Następnie bardzo dobrze umyć kawałki wątroby i przepuścić je przez maszynkę do mięsa.

3. Dodaj sól do smaku, przesianą mąkę i surowe jajko. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło : retete-usoare.eu

4. Na patelni rozgrzać olej. Z łyżki mieszanki formować placki (jedna łyżka mieszanki odpowiada jednemu plackowi) i smażyć je na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło: retete-usoare.eu

5. Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

6. Białka ugotowanych jaj zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach.

Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło: retete-usoare.eu

7) Złożyć „romaniette”: połączymy dwa naleśniki, pomiędzy które włożymy masę majonezową

Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło: retete-usoare.eu
Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło: retete-usoare.eu

8. Następnie posmaruj brzegi powstałych „konstrukcji” majonezem połączonym z czosnkiem za pomocą silikonowego pędzelka.

Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło: retete-usoare.eu

9. Posmaruj brzegi startym białkiem jajka.

Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło: retete-usoare.eu

10. Ułóż je na talerzu. Posmarować powierzchnię odrobiną majonezu czosnkowego i posypać startym żółtkiem.

Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło: retete-usoare.eu
Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło: retete-usoare.eu

11. Gotowe!

Játrový předkrm "Romanițele"
Źródło: retete-usoare.eu