Niewiele osób lubi spędzać czas na przygotowywaniu śniadania w kuchni. Tym razem spróbuj przystawki z wątróbki „Romanițele”. Jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.
Przystawka z wątróbki „Romanițele”
- 300 g wątroby wołowej
- 1 surowe jajko
- 2 ugotowane jajka
- sól – do smaku
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 500 ml wody
- 2-4 łyżki stołowe mąki
- 2-3 ząbki czosnku
- majonez – do smaku
- olej – do smażenia
Wlej wodę do miski i rozpuść w niej sodę oczyszczoną. Do otrzymanego roztworu dodać pokrojoną wątróbkę i pozostawić na 60 minut. Usunie to specyficzny zapach wątroby i sprawi, że będzie ona bardzo delikatna podczas gotowania.
2. Następnie bardzo dobrze umyć kawałki wątroby i przepuścić je przez maszynkę do mięsa.
3. Dodaj sól do smaku, przesianą mąkę i surowe jajko. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Na patelni rozgrzać olej. Z łyżki mieszanki formować placki (jedna łyżka mieszanki odpowiada jednemu plackowi) i smażyć je na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
5. Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
6. Białka ugotowanych jaj zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach.
7) Złożyć „romaniette”: połączymy dwa naleśniki, pomiędzy które włożymy masę majonezową
8. Następnie posmaruj brzegi powstałych „konstrukcji” majonezem połączonym z czosnkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
9. Posmaruj brzegi startym białkiem jajka.
10. Ułóż je na talerzu. Posmarować powierzchnię odrobiną majonezu czosnkowego i posypać startym żółtkiem.
11. Gotowe!