Pieczona kapusta jest wspaniałym i szybkim dodatkiem do potraw: smacznym, łatwym i ekonomicznym! Podawaj kapustę jako dodatek do piersi z kurczaka lub jako samodzielne danie z sosem śmietanowym (z czosnkiem i koperkiem)!
- 1 kg kapusty (jedna mała główka)
- 2 jajka
- 2 łyżki stołowe mleka
- 3-4 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól, pieprz czarny mielony, inne przyprawy – do smaku
- olej – do smażenia
1.Przekroić kapustę na pół i odciąć rdzeń. Następnie pokrój każdą połówkę kapusty na 3 części, tak aby zawierały one mały kawałek kolonii łączącej liście.
2.Włóż kawałki kapusty do garnka. Zalej wodą i dodaj ½ łyżeczki soli. Gotuj je przez około 5 minut od momentu zagotowania, aż będą w połowie ugotowane. Gdy woda zacznie się gotować, można dodać liść laurowy, aby nieco doprawić kapustę.
3.Wyjąć kawałki kapusty z wody i ułożyć na tacy lub półmisku, aby lekko ostygły.
4.Następnie rozłóż na powierzchni wyciśnięty przez praskę czosnek (możesz dostosować jego ilość do swojego smaku).
5.Rozbij jajka do miski. Dodać mleko, sól, mielony czarny pieprz i inne przyprawy do smaku. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
6.Zanurz każdy kawałek kapusty w ubitych jajkach, a następnie połóż go na patelni z odrobiną gorącego oleju.
7.Podsmaż kawałki kapusty na małym lub średnim ogniu z obu stron do zrumienienia (około 2 minuty z każdej strony). Jeśli chcesz, aby były jeszcze bardziej miękkie, możesz smażyć je pod przykryciem.