Strona główna PRZEPISY Pieczona kapusta jako wspaniały i szybki dodatek do dań – spróbuj

Pieczona kapusta jako wspaniały i szybki dodatek do dań – spróbuj

Pieczona kapusta jest wspaniałym i szybkim dodatkiem do potraw: smacznym, łatwym i ekonomicznym! Podawaj kapustę jako dodatek do piersi z kurczaka lub jako samodzielne danie z sosem śmietanowym (z czosnkiem i koperkiem)!

Źródło: retete-usoare.eu

 

  • 1 kg kapusty (jedna mała główka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól, pieprz czarny mielony, inne przyprawy – do smaku
  • olej – do smażenia

 

1.Przekroić kapustę na pół i odciąć rdzeń. Następnie pokrój każdą połówkę kapusty na 3 części, tak aby zawierały one mały kawałek kolonii łączącej liście.

Pečené zelí pro snadnou večeři!
Źródło: retete-usoare.eu

2.Włóż kawałki kapusty do garnka. Zalej wodą i dodaj ½ łyżeczki soli. Gotuj je przez około 5 minut od momentu zagotowania, aż będą w połowie ugotowane. Gdy woda zacznie się gotować, można dodać liść laurowy, aby nieco doprawić kapustę.

Pečené zelí pro snadnou večeři!
Źródło: retete-usoare.eu

3.Wyjąć kawałki kapusty z wody i ułożyć na tacy lub półmisku, aby lekko ostygły.

4.Następnie rozłóż na powierzchni wyciśnięty przez praskę czosnek (możesz dostosować jego ilość do swojego smaku).

Pečené zelí pro snadnou večeři!
Źródło: retete-usoare.eu

5.Rozbij jajka do miski. Dodać mleko, sól, mielony czarny pieprz i inne przyprawy do smaku. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pečené zelí pro snadnou večeři!
Źródło: retete-usoare.eu

6.Zanurz każdy kawałek kapusty w ubitych jajkach, a następnie połóż go na patelni z odrobiną gorącego oleju.

Pečené zelí pro snadnou večeři!
Źródło: retete-usoare.eu

7.Podsmaż kawałki kapusty na małym lub średnim ogniu z obu stron do zrumienienia (około 2 minuty z każdej strony). Jeśli chcesz, aby były jeszcze bardziej miękkie, możesz smażyć je pod przykryciem.

Pečené zelí pro snadnou večeři!
Źródło: retete-usoare.eu