Te domowe ciastka są łatwe w przygotowaniu i zawsze pyszne. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością.
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 180-200 g mąki zwykłej
- rafinowany olej słonecznikowy – do smażenia
Wbić jajka do głębokiej miski. Dodać sól i cukier. Ubij wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie przenieś je na blat roboczy i ugniataj rękami, aż będzie gładkie.
3. Umieść je w plastikowej torbie i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
4. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 2 mm.
5. Pokrój go na kwadraty o boku 10-15 mm.
Smażyć kwadraty ciasta w dużej ilości gorącego oleju, najlepiej w temperaturze 180°C, na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Nie smaż ich na dużym ogniu, aby mogły się rozdęć!
7. Wyjmij je z oleju za pomocą skrobaczki i przenieś na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju.
8. Podawaj tę pyszną przekąskę! Jeśli chcesz, możesz posypać je cukrem pudrem.