Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis. Ta rolada mięsna ze szpinakiem i gotowanymi jajkami z pewnością Cię oczaruje. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem lub kolacją.
- 800 g mięsa mielonego
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g sera
- 100 g bułki tartej
- jedno surowe jajko
- 5 ugotowanych jaj
- sól, przyprawy – do smaku
1.W głębokiej misce umieść mięso mielone, surowe jajko, ser starty na tarce o małych oczkach i bułkę tartą. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać.
2.Przełóż masę mięsną na kawałek papieru do pieczenia. Rozwałkuj go rękami na prostokątne ciasto o grubości około 1 cm.
3.Umyj liście szpinaku i pokrój je na kawałki. Umieść je w głębokiej misce i zalej wrzącą wodą. Pozostawić je do zaparzenia na 2-3 minuty.
4.Następnie przełóż szpinak do durszlaka i poczekaj, aż ścieknie z niego cała woda. Rozłóż ją równomiernie na blacie, pozostawiając jeden z długich brzegów wolny.
5.Ugotowane jajka połóż na blacie mięsa do jego dłuższej krawędzi, którą przykryłeś szpinakiem.
6.Używając papieru do pieczenia, zwiń klopsa w zwarty rulon: zacznij od krawędzi obok jajek.
Zawiń rolkę w papier do pieczenia i umieść na blasze do pieczenia. Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pozwól im ostygnąć, a następnie zdejmij je z papieru do pieczenia.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.