Strona główna PRZEPISY Miękkie, pyszne bułeczki z chrupiącą skórką tostową. Jesteśmy nimi zachwyceni!

Miękkie, pyszne bułeczki z chrupiącą skórką tostową. Jesteśmy nimi zachwyceni!

Te bajeczne bułeczki są niezwykle smaczne: ich miękisz jest miękki i puszysty, a skórka brązowa i chrupiąca. Nie pozostawią nikogo obojętnym! Ich przygotowanie jest łatwe – wystarczy postępować zgodnie z przepisem. Ciasto na bułeczki można zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera. Przejdźmy do przepisu.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

 

Bochenki

 

  • 7 g drożdży suszonych lub 21 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 380 ml ciepłej wody
  • 650 g mąki zwykłej
  • 2 łyżeczki drobnej soli
  • 60 g masła
  • 2 litry wody + 2 łyżki sody oczyszczonej (do zarumienienia bułeczek przed pieczeniem)
  • 1 jajko (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • sól mielona – do smaku (do posypania bułeczek przed pieczeniem)

 

Wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże. Pozostawić je w ciepłym miejscu na 15 minut: drożdże powinny się uaktywnić i utworzyć charakterystyczną piankową „czapeczkę”.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu
Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

2. W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Dodaj mieszankę drożdży i roztopione masło (ciepłe, nie gorące).

3. Wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem (my wybraliśmy to drugie rozwiązanie). Powinna być gładka, jednorodna, miękka, elastyczna i nie klejąca się.

Nasza rada: Jeśli wyrabiasz ciasto rękami, rób to przez 15 minut od momentu połączenia wszystkich składników. Jeśli używasz miksera, mieszaj składniki przez 2-3 minuty na niskich obrotach. Następnie zwiększ prędkość do średniej i wyrabiaj ciasto przez 8 minut.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

4. Uformuj ciasto w kulę i umieść ją w głębokiej, wysmarowanej olejem misce. Przykryj folią spożywczą spryskaną lub posmarowaną olejem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut, aż ciasto zwiększy objętość 2-3 razy.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu
Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

5. Wyrośnięte ciasto dobrze ugnieść rękami, aby pozbyć się dwutlenku węgla. Następnie przenieś je na blat roboczy i umieść na dnie miski dolną stroną, która miała kontakt z olejem.

6. Ugniatamy je lekko, a następnie dzielimy na 8 równych części.

Nasza rada: Należy pamiętać, że z tego ciasta powstanie dość duża bułeczka, jak na mini bochenek. Jeśli chcesz, możesz podzielić ciasto na 10-12 lub nawet więcej części.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

7. Spłaszcz nieco każdy kawałek ciasta, aby uzyskać kształt placka. Następnie zbliż wszystkie krawędzie do środka i mocno je sklej. Rozwałkuj powstałą kulę na powierzchni roboczej, nadając jej zgrabny, zaokrąglony kształt.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu
Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

8. Tak samo postąpić z wszystkimi kawałkami ciasta.

9. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu, aby „odpoczęły”.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

10. W międzyczasie (około 10 minut przed „odpoczynkiem” bułeczek) wlej do garnka 2 litry wody i doprowadź ją do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżki stołowe sody oczyszczonej. Bardzo dobrze wymieszać.

11. Umieść powstały roztwór na ogniu i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Używając łopatki, dodaj 2-3 bułki do gotującego się roztworu i ułóż je „szwem do dołu”. Pozostawić je do zaparzenia na 30 sekund. Następnie przewróć je na drugą stronę i gotuj na parze przez kolejne 30 sekund.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

Wyjąć bułeczki z formy i ułożyć je szwem do dołu na tej samej blasze do pieczenia.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

Posmaruj je bardzo dokładnie ubitym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka (im więcej pędzelków, tym będą ładniejsze).

Posyp grzyby gruboziarnistą solą (my użyliśmy soli morskiej w połączeniu z czarnym pieprzem).

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

Za pomocą bardzo ostrego noża wykonaj 2 nacięcia na powierzchni każdej bułki: równoległe lub w poprzek.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

16) W piekarniku nagrzanym do 220 °C pieczemy bułeczki przez 20-25 minut, aż będą dobrze wypieczone (skórka powinna być brązowa). Dostosować w zależności od piekarnika.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

Przełóż je na stojak druciany i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

Podawaj z przyjemnością! Można z nich robić burgery, kanapki lub używać ich jako alternatywy dla chleba!

Kynuté housky
Źródło: retete-usoare.eu

Podziel się tym przepisem na bułeczki drożdżowe z przyjaciółmi! Może ci się spodobać: Koniec z kupowaniem w sklepie.