Bułki z twarogiem i rodzynkami. Szybkie i bardzo smaczne ciasto kruche z nadzieniem serowo-rodzynkowym. Te bułeczki są niezastąpione w chwilach, gdy nie masz czasu na gotowanie, ale masz ochotę na coś dobrego do herbaty.
- 500 g ciasta francuskiego bez drożdży (2 płaty po 250 g każdy)
- 400 g twarogu
- 100 g rodzynek
- 2 jajka
- 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 100 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka maku
1.Przygotować nadzienie. Wymieszać twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i 1 jajkiem. Jeśli używasz sera granulowanego, zalecamy wymieszanie nadzienia za pomocą miksera.
2.Rodzynki umyć i namoczyć we wrzącej wodzie przez 5 minut.
3.Dodać rodzynki do nadzienia serowego i wymieszać.
4.Płaty ciasta lekko rozwałkować, nałożyć równą warstwę nadzienia i zwinąć 2 rulony.
5.Bułki pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
6.Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 30 minut.
Strudle z serem i rodzynkami są chrupiące, smaczne i bardzo dobre. Wypróbuj ten przepis, zwłaszcza że jest tak szybki i łatwy do przygotowania.