Nawet dzieci będą zachwycone tym pysznym, aromatycznym, soczystym i puszystym słodkim sernikiem bez mąki. To świetny sposób na włączenie pożytecznego twarogu do diety!
Słodki sernik bez mąki
- 600 g słodkiego twarogu
- 70 g roztopionego masła
- 5 jaj
- 130 g cukru pudru (ilość można dostosować do własnych upodobań)
- 2 łyżki stołowe semoliny
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Ciasto upiekłam w prostokątnej blasze o wymiarach 25 x 17 cm.
.
W głębokiej misce umieścić słodki twaróg i roztopione masło. Zmiksuj je za pomocą miksera na gładką masę.
2. Dodać 1 łyżkę stołową kaszy manny i wymieszać. Odstawić na bok, aby twaróg mógł się spulchnić.
3. Oddziel białka od żółtek.
Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste i białawe. Dodać ją do masy twarogowej i wymieszać.
5. Ubij zimne białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodawaj je do masy twarogowej i delikatnie mieszaj szpatułką okrężnymi ruchami od dołu do góry.
6. Tortownicę lub formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pozostałą kaszą manną. Przełożyć powstałą masę do naczynia do pieczenia i rozprowadzić ją możliwie równomiernie.
7. Piec ciasto przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
8. Pozwól ciastu lekko ostygnąć i wyjmij je z formy. Posypać cukrem pudrem. Porcjować i podawać z owocami i kwaśną śmietaną.