Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Wypróbuj ten przepis na prostą i szybką pizzę domowej roboty z ulubionych składników. Dzięki niemu Twoja kuchnia wypełni się wspaniałym aromatem grillowanego sera i wędzonego mięsa!

[co_będzie_nasze_potrzeby]
Na ciasto:
- 160 g mąki zwykłej (1 filiżanka 250 ml)
- 100 ml ciepłej wody
- 2 g drożdży suszonych lub 6 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
Nadzienie:
- 100 ml sfermentowanej śmietany
- 1 jajko
- 50 g sera
- 50 g salami (szynka, boczek, grzyby, gotowany lub smażony kurczak)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz
- warzywa (koperek, pietruszka)
[jak_będziemy_postępować]t
1.Przygotować ciasto. W misce umieść drożdże i cukier. Dodać ciepłą wodę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić mieszaninę na 10-15 minut.
2.Następnie dodaj olej i sól.
3.Dodawaj mąkę małymi partiami i wyrabiaj ciasto najpierw w misce, a następnie na posypanej mąką powierzchni przez około 5 minut. W razie potrzeby posyp powierzchnię większą ilością mąki. Ciasto powinno być miękkie i nie powinno się kleić.
4.Umieść ciasto w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 30 minut.
5.Przygotować nadzienie. Salami pokroić w cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę pokroić na połówki, a następnie na ćwiartki.
6.Rozbij jajka do miski, ubij je delikatnie widelcem, dodaj śmietanę (upewnij się, że nie jest płynna) i dobrze wymieszaj.
7.Dodać cebulę, salami i ser. Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw pieprzem i solą, ale uważaj, ponieważ salami i ser są już posolone.
8.Na koniec dodać olej i wymieszać. Opcjonalnie można też dodać zmiażdżony czosnek.

9.Na posypanej mąką stolnicy lekko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i rozwałkować 2 cienkie blaty.
10.Przełóż płaty ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj brzegi.
Rozprowadź równomiernie nadzienie.

12.Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 240°C na 10-15 minut.
Posiekaj warzywa i posyp nimi pizzę.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.