Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszny deser z pysznym kremem i orzechami włoskimi. Smakuje naprawdę pysznie i nie możemy się doczekać, kiedy zrobimy go ponownie. Przygotuj ten przysmak, a przekonasz się, że będzie smakował Tobie i całej rodzinie!
Pyszny deser z pyszną śmietaną i orzechami włoskimi:
Czego potrzebujemy:
Na ciasto:
- 300 g mąki zwykłej
- masło – 180 g
- cukier – 100 g
- proszek do pieczenia – 9 g
- żółtka jaj – 3 szt.
Na krem:
- mleko/pełnotłuste – 300 ml
- masło – 120 g
- cukier – 100 g
- skrobia – 30 g
- żółtko jajka – 1 pk
- esencja waniliowa – 1 łyżeczka
Następny:
- orzechy włoskie – 150 g
- cukier – 80 g
- białka jaj – 4 szt.
Jak postępować:
- W rondelku umieścić skrobię, cukier puder i jedno żółtko. Dodaj 100 ml mleka i postaw garnek na kuchence, ciągle ubijając. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, ciągle mieszając, i dodaj pozostałe mleko. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, a gdy zacznie wrzeć, kontynuuj mieszanie przez kolejne 2 do 3 minut, aż zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą, tak aby znajdował się bezpośrednio na powierzchni (zapobiegnie to tworzeniu się strupków). Odkręć schłodzoną śmietankę, dodaj zmiękczone masło i ubij oba składniki na gładką masę.
- Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj żółtka i zmiękczone masło. Wyrób jednolite i miękkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. Ziarna orzechów grubo posiekać. Białka ubić na sztywny śnieg i dodać 80 g cukru. Piana będzie biała, sztywna i błyszcząca.
- Ciasto podziel na trzy równe części, dwie z nich włóż z powrotem do lodówki, a trzecią rozwałkuj na posypanym mąką papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Wyrównaj brzegi i przenieś ciasto na blachę do pieczenia, rozprowadź na nim jedną trzecią musu z białek i posyp jedną trzecią posiekanych orzechów.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 15 minut.
- Tak samo postąpić z pozostałymi dwiema częściami ciasta, białkiem i orzechami.
- Złożyć deser, układając ciasto na tacy i nakładając na przemian kolejne warstwy kremu.
- Ostatnią warstwę powinien stanowić płat ciasta z orzechami na wierzchu. Deser należy odstawić do lodówki na 4-5 godzin.
VIDEO GUIDE:
Featured_image: https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/02/Lahodne-KYJEVSKE-KREMY-s-vynikajicimi-orisky-a-nezapomenutelnou-chuti-laska-na-prvni-kousnuti-1.jpg
Zdroj_origin: https://primainspirace.cz/2022/03/13/dezert-s-chutnym-kremem/