Strona główna PRZEPISY Pyszny deser z pysznym kremem i orzechami włoskimi

Pyszny deser z pysznym kremem i orzechami włoskimi

Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszny deser z pysznym kremem i orzechami włoskimi. Smakuje naprawdę pysznie i nie możemy się doczekać, kiedy zrobimy go ponownie. Przygotuj ten przysmak, a przekonasz się, że będzie smakował Tobie i całej rodzinie!

lahodné “kyjevskÉ krÉmy” s vynikajícími oříšky a nezapomenutelnou chutí: láska na první kousnutí!
Źródło.

Pyszny deser z pyszną śmietaną i orzechami włoskimi:

Czego potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 300 g mąki zwykłej
  • masło – 180 g
  • cukier – 100 g
  • proszek do pieczenia – 9 g
  • żółtka jaj – 3 szt.

Na krem:

  • mleko/pełnotłuste – 300 ml
  • masło – 120 g
  • cukier – 100 g
  • skrobia – 30 g
  • żółtko jajka – 1 pk
  • esencja waniliowa – 1 łyżeczka

Następny:

  • orzechy włoskie – 150 g
  • cukier – 80 g
  • białka jaj – 4 szt.

Jak postępować:

  1. W rondelku umieścić skrobię, cukier puder i jedno żółtko. Dodaj 100 ml mleka i postaw garnek na kuchence, ciągle ubijając. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, ciągle mieszając, i dodaj pozostałe mleko. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, a gdy zacznie wrzeć, kontynuuj mieszanie przez kolejne 2 do 3 minut, aż zgęstnieje.
  2. Zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą, tak aby znajdował się bezpośrednio na powierzchni (zapobiegnie to tworzeniu się strupków). Odkręć schłodzoną śmietankę, dodaj zmiękczone masło i ubij oba składniki na gładką masę.
  3. Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj żółtka i zmiękczone masło. Wyrób jednolite i miękkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. Ziarna orzechów grubo posiekać. Białka ubić na sztywny śnieg i dodać 80 g cukru. Piana będzie biała, sztywna i błyszcząca.
  4. Ciasto podziel na trzy równe części, dwie z nich włóż z powrotem do lodówki, a trzecią rozwałkuj na posypanym mąką papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Wyrównaj brzegi i przenieś ciasto na blachę do pieczenia, rozprowadź na nim jedną trzecią musu z białek i posyp jedną trzecią posiekanych orzechów.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 15 minut.
  6. Tak samo postąpić z pozostałymi dwiema częściami ciasta, białkiem i orzechami.
  7. Złożyć deser, układając ciasto na tacy i nakładając na przemian kolejne warstwy kremu.
  8. Ostatnią warstwę powinien stanowić płat ciasta z orzechami na wierzchu. Deser należy odstawić do lodówki na 4-5 godzin.

VIDEO GUIDE:

Featured_image: https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/02/Lahodne-KYJEVSKE-KREMY-s-vynikajicimi-orisky-a-nezapomenutelnou-chuti-laska-na-prvni-kousnuti-1.jpg
Zdroj_origin: https://primainspirace.cz/2022/03/13/dezert-s-chutnym-kremem/