Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na babcinego kurczaka z jednej blachy . Podziękowania dla Martyny za przepis. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, syty obiad. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Przepis na babcinego kurczaka z jednej patelni:
Co będzie nam potrzebne:
- 1 cały kurczak (pokrojony na mniejsze części)
- 150 g boczku wędzonego
- 2 łyżki stołowe smalcu
- 1 cebula
- 3 bułki
- 1 dl mleka
- 5-6 szt. ziemniaków
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka przyprawy Placki ziemniaczane
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 jajka
- 1 łyżka vegety
- 1 łyżeczka soli
Jak postępować:
1) Na patelni roztopić smalec i dodać pokrojony w kostkę wędzony boczek, wymieszać i podsmażyć na nim cebulę.
2) W misce pokrojone w kostkę bułki skropić mlekiem. Zwilżone bułki wymieszać z dwoma jajkami, dodać warzywa i wmieszać podsmażony boczek i cebulę.
3) Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Następnie wymieszaj je z majerankiem, czosnkiem, odrobiną soli, szczyptą kminku, pieprzem, przyprawą do ziemniaków i dwoma jajkami. W ten sposób powstanie ciasto ziemniaczane (bez mąki).
4) Następnie wymieszać razem masę z chipsów ziemniaczanych i bułki. Naczynie do zapiekania wysmarować smalcem i wlać do niego wymieszaną masę. Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem (ja ponownie używam Przyprawy do ziemniaków). Włóż go do masy na blasze do pieczenia, skórą do dołu, lekko go dociskając (w ten sposób kurczak utworzy coś w rodzaju „gniazda”). Przykryć i piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około godzinę i kwadrans. Gdy mięso będzie prawie miękkie, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni, obróć kawałki kurczaka skórą do góry, piecz przez kolejne 15 minut.
5) Następnie zdjąć pokrywę naczynia do pieczenia i piec do uzyskania chrupiącej skórki. Jeśli piekarnik posiada program, który pozwala na naprzemienne korzystanie z gorącego powietrza i grilla, wystarczy pięć minut i skórka jest upieczona.
Bon Appetit.