Szukasz smacznej przystawki przed weekendowym posiłkiem? Czy chciałbyś mieć coś niekonwencjonalnego i nieszablonowego? W takim przypadku trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy fantastyczne śmigusie z serem i czosnkiem! Przygotowanie tego przysmaku jest nieco bardziej czasochłonne, ale dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo jest bardzo proste.
Czy dotarliśmy do Ciebie z tą przystawką? Przygotujmy razem te fantastyczne śmigiełka serowo-czosnkowe!
Pyszny przepis na fantastyczne śmigusie z serem i czosnkiem:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 370 g mąki zwykłej
- 10 g soli
- 7 g drożdży
- 1 jajko
- 180 ml mleka
- 50 g masła
napełnianie:
- 3 ząbki czosnku
- 100 g miękkiego masła
- 50 g parmezanu
- 20 g pietruszki
- 70 g mozzarelli
- 70 g sera twardego
- 20 g majonezu
- 1 jajko
- 20 g nasion sezamu
Jak postępować:
1) Na początku wymieszać mleko, cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut pod ręcznikiem.
2) Następnie dodać roztopione masło, sól i jajka. Ponownie wymieszać.
3) Teraz dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
4) Pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut pod ręcznikiem.
5) Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 2 połowy. Każdą połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką wałku na taki sam kształt i wielkość.
6) W misce wymieszać roztopione masło, parmezan, pietruszkę i czosnek. Dokładnie wymieszać.
7) Teraz na pierwszej części rozwałkowanego ciasta rozprowadzić mieszankę czosnkową. Dokładnie wygładzić.
8) W kolejnym kroku, w drugiej misce wymieszać majonez, starty twardy ser i mozzarellę.
9) Uformuj kulę w taki sposób.
10) Serową kulkę umieścić na środku ciasta i przykryć drugim owalem ciasta.
11) Za pomocą małej miski jeszcze dokładniej wygładzić ciasto.
12) Teraz wytnij każdą część.
13) Każdą część ciasta rozwałkować na śmigło.
14) Na koniec posmarować jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
15) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.