Mroźna zimowa aura zmienia nie tylko nasz nastrój, ale i upodobania. Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, wtul się w rodzinę i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ten przepis na szarlotkę jest właśnie taki. Wspaniałe połączenie puszystego ciasta i jabłek mile Cię zaskoczy. Zacznij przygotowywać tę pyszną szarlotkę i zaskocz swoich bliskich.
Świetne połączenie puszystego ciasta i jabłek:
Czego potrzebujemy:
- 2 jabłka
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 jajko
- sok z cytryny
- 100 g cukru granulowanego
- 125 ml mleka
- 40 ml oleju roślinnego
- 200 g mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Jak będziemy postępować:
1) Zacząć przygotowywać jabłka. Jedno jabłko obieramy, usuwamy rdzenie i kroimy w kostkę. Następnie skropić ją sokiem z cytryny i posłodzić 3 łyżeczkami cukru. Drugie jabłko obrać, umyć i pokroić w margerytki. Dodać do miski z pierwszym jabłkiem i wymieszać.
2) Teraz zabierzmy się za ciasto. W misce rozbić jajka, dodać cukier i ubić trzepaczką. Następnie dodajemy mleko, olej i po trochu dosypujemy mąkę. Na koniec dodajemy przesiany proszek do pieczenia. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
3) Usunąć z jabłek pokrojone w nagietki, ponieważ będziemy je przechowywać na wierzchu. Pokrojone w kostkę jabłka wymieszać z ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wygładzić powierzchnię i ułożyć kostki jabłek.
4) Następnie wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez około 35-40 minut.
5) Gotowy tort pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
INSTRUKCJE WIDEO:
Podziel się tym fantastycznym przepisem ze swoimi znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba!