Masz w domu mnóstwo resztek jabłek i nie wiesz co z nimi zrobić? Pomyśl o swoim dzieciństwie, kiedy babcia piekła domowe placki z jabłkami. Niebo w twoich ustach. Spróbuj je wykorzystać i upiecz fantastyczną szarlotkę. Spróbuj! Z jabłkami nie można się pomylić! Domowa szarlotka to domowa szarlotka.
Co będzie nam potrzebne:
- 4 jajka
- 200 g cukru (1 filiżanka)
- szczypta soli
- 1 strąk wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju spożywczego (3 łyżki stołowe + 1 łyżeczka)
- 125 g jogurtu (½ kubka + 1 łyżka)
- 340 g mąki uniwersalnej
- 3-4 jabłka
- Masło do posmarowania naczynia do pieczenia
Jak będziemy postępować:
1) Przygotować jabłka, wyciąć ich środek i pokroić w półksiężyce. Następnie przełóż je do dużej owalnej miski.
2. W innej misce przygotować jajka, dodać cukier, waniliowy strąk i ubić mikserem. Wlewamy olej i dodajemy biały jogurt. Kontynuuj mieszanie.
3. Na wadze odważyć zwykłą mąkę i dodać proszek do pieczenia. Mąkę przesiać do miski z poprzednimi składnikami. Dobrze wymieszać, aby uzyskać ciasto.
4. Formę do pieczenia o wymiarach 21×29 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Potrząśnij nią z każdej strony i przełóż do niej ciasto.
5 Jabłka ułożyć równomiernie i zgrabnie w wachlarz.
6. Piec przez 40 minut na górnej i dolnej półce w temperaturze 180°C.
7. Po upływie czasu sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, jeśli tak, wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
8) Podawaj ją na talerzu z miłością i z wielkim poczuciem, jak ją opanowałeś.
VIDEO GUIDE: