Strona główna PRZEPISY Smaczny placek babci – połączenie pysznych jabłek i puszystego ciasta

Smaczny placek babci – połączenie pysznych jabłek i puszystego ciasta

Masz w domu mnóstwo resztek jabłek i nie wiesz co z nimi zrobić? Pomyśl o swoim dzieciństwie, kiedy babcia piekła domowe placki z jabłkami. Niebo w twoich ustach. Spróbuj je wykorzystać i upiecz fantastyczną szarlotkę. Spróbuj! Z jabłkami nie można się pomylić! Domowa szarlotka to domowa szarlotka.

Babiččin chutný koláč spojení lahodných jablek a nadýchaného těsta

Co będzie nam potrzebne:

 

  • 4 jajka
  • 200 g cukru (1 filiżanka)
  • szczypta soli
  • 1 strąk wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju spożywczego (3 łyżki stołowe + 1 łyżeczka)
  • 125 g jogurtu (½ kubka + 1 łyżka)
  • 340 g mąki uniwersalnej
  • 3-4 jabłka
  • Masło do posmarowania naczynia do pieczenia

Jak będziemy postępować:

1) Przygotować jabłka, wyciąć ich środek i pokroić w półksiężyce. Następnie przełóż je do dużej owalnej miski.

babiččin chutný koláč – spojení lahodných jablek a nadýchaného těsta
Źródło.

2. W innej misce przygotować jajka, dodać cukier, waniliowy strąk i ubić mikserem. Wlewamy olej i dodajemy biały jogurt. Kontynuuj mieszanie.

babiččin chutný koláč – spojení lahodných jablek a nadýchaného těsta
Źródło.
babiččin chutný koláč – spojení lahodných jablek a nadýchaného těsta
Źródło: Einfache Rezepte

3. Na wadze odważyć zwykłą mąkę i dodać proszek do pieczenia. Mąkę przesiać do miski z poprzednimi składnikami. Dobrze wymieszać, aby uzyskać ciasto.
4. Formę do pieczenia o wymiarach 21×29 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Potrząśnij nią z każdej strony i przełóż do niej ciasto.

babiččin chutný koláč – spojení lahodných jablek a nadýchaného těsta
Źródło.

 

babiččin chutný koláč – spojení lahodných jablek a nadýchaného těsta
Źródło: Einfache Rezepte

5 Jabłka ułożyć równomiernie i zgrabnie w wachlarz.

babiččin chutný koláč – spojení lahodných jablek a nadýchaného těsta
Źródło: Einfache Rezepte
Babiččin chutný koláč – spojení lahodných jablek a nadýchaného těsta
Źródło: Einfache Rezepte

6. Piec przez 40 minut na górnej i dolnej półce w temperaturze 180°C.

7. Po upływie czasu sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, jeśli tak, wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Babiččin chutný koláč – spojení lahodných jablek a nadýchaného těsta
Źródło: Einfache Rezepte

8) Podawaj ją na talerzu z miłością i z wielkim poczuciem, jak ją opanowałeś.

VIDEO GUIDE: