Jeśli masz gościa, który przychodzi i nie wiesz co ubijać na szybki deser, ten przepis dzisiaj jest dla Ciebie. Pokażemy Wam, jak przygotować niesamowicie smaczne paszteciki z kawałkami jabłek i rodzynkami. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!
Źródło.
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 8 g cukru waniliowego lub wanilii
- 100 ml oleju
- 1 jabłko
- starta skórka z cytryny
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 300 g zwykłej mąki
- 8 g proszku do pieczenia
Inne:
- 1 jabłko
- suszone rodzynki
- marmolada (do wyboru)
- starty kokos
Jak będziemy postępować:
1) W misce umieścić jajka, cukier, cukier waniliowy lub wanilię i wymieszać trzepaczką. Dodajemy olej i ponownie mieszamy.
2. Jabłko zetrzeć na tarce i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Dodać startą skórkę z cytryny, dolać sok z cytryny i zagnieść trzepaczką. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i ciągle wyrabiać.
3 Umieść masę do ciasta w worku do dekoracji.
4. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia i użyj worka do dekoracji, aby zrobić ślimaki.
5. Jabłko kroimy w drobną kostkę i układamy na ślimakach. Przygotuj rodzynki i ułóż je w ten sam sposób z kostkami jabłek.
6. Piecz je w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
7. Po upływie czasu sprawdź, czy są ugotowane i jeśli tak, wyjmij je z piekarnika.
8. Upieczone patties posmaruj wybranym dżemem.
9. Na koniec posypać je rozdrobnionym kokosem.
10. Służ im z miłością i łaską.